CIK BiH: Utvrđeni rezultati lokalnih izbora u BiH

Vijesti 04. dec 202014:41 > 05. dec 2020 11:11
N1

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je konačne rezultate lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

U Centralni birački spisak za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, koji su održani 15. novembra, upisana su ukupno 3.283.194 birača, utvrdila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine.

Izbori su raspisani za 64 općinska vijeća u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, 56 skupština opština u bh. entitetu Republika Srpska, 120 načelnika općina u Bosni i Hercegovini, 14 gradskih vijeća u Federaciji, sedam skupština gradova u RS-u te 22 gradonačelnika u Bosni i Hecegovini.

Na lokalnim izborima učestovalo je ukupno 543 politička subjekta, i to 129 političkih stranaka, 262 neovisna kandidata, 72 koalicije, devet listi neovisnih kandidata i 71 neovisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina. Za lokalne izbore ovjereno je 30.809 kandidata.

Na danas održanoj sjednici, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine pokrenula je postupak utvrđivanja odgovornosti izbornih administracija u Srebrenici i Doboju. Zaključke je podržalo šest članova CIK-a, dok je jedan bio protiv.

CIK je 19. novembra donio Zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja činjeničnog stanja u Doboju i Srebrenici imajući u vidu da su politički subjekti, posmatrači i birači dostavili prijave o nepravilnosti izborne administracije.

Sve rezultate po općinama i gradovima sa pratećim detaljima možete pogledati na OVOM linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad