OSCE o Tegeltiji: Pojedinačne ostavke prikladne

Vijesti 04. dec 202015:49 > 15:56
Facebook

Iz Misije OSCE-a za N1 su istakli da pojedinačne ostavke u VSTV-u mogu biti u potpunosti prikladne, ali da one same neće rezultirati promjenama u sistemu i kulturi neophodnim za uspostavljanje povjerenja u VSTV i pravosuđe u cjelini.

Misija OSCE-a u BiH ranije je naglasila da nedavni navodi o korupciji predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) dovode u pitanje integritet i kredibilitet VSTV-a, pa iz tog razloga Misija pozdravlja jučerašnju dugu i ozbiljnu raspravu na sjednici VSTV-a. Kao ključno pravosudno tijelo, VSTV igra suštinsku ulogu u osiguravanju neovisnosti i integriteta pravosuđa i stoga mora u svakom trenutku pokazivati najviše etičke i profesionalne standarde“, komentarisali su za N1 vanrednu sjednicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i zaključak koji je donesen u kojem članovi VSTV-a pozivaju predsjednika VSTV-a BiH da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a BiH.

Nedavni izvještaj Misije, ‘Treći godišnji izvještaj o odgovoru pravosuđa na korupciju: sindrom nekažnjivosti’, ukazao je na etičku krizu u pravosuđu, posebno VSTV-u. Izvještaj je također naglasio uticaj nedosljednih postupaka imenovanja, uključujući dokaze da imenovanja ponekad daju prednost ličnim i političkim vezama i razmjeni usluga u odnosu na zasluge, ometaju efikasnost pravosudnog sistema i dalje narušavaju povjerenje javnosti u institucije“, rekli su za N1.

Što se tiče zaključaka jučerašnje sjednice, uključujući i onaj kojim se traži od predsjednika VSTV-a da razmotri podnošenje ostavke, iz Misije ističu da članovi VSTV-a imaju etičke i moralne obaveze, kao i zakonsku dužnost da osiguraju odgovornost svih članova pravosuđa, uključujući članove samog VSTV-a.

Iako pojedinačne ostavke, poput jučerašnje predložene, mogu biti u potpunosti prikladne, one same neće rezultirati promjenama u sistemu i kulturi neophodnim za uspostavljanje povjerenja u VSTV i pravosuđe u cjelini. VSTV mora održati svoju ulogu pouzdane, transparentne i neovisne institucije koja služi kao čuvar i zaštitnik vladavine zakona u BiH“, potcrtali su.

Usvajanje revidiranog zakona o VSTV-u, koji bi, nadamo se, ojačao pravosudni integritet i disciplinske postupke i omogućio uvođenje efikasnog sistema za verifikaciju izjava o imovini nosilaca pravosudnih funkcija, neophodan je preduvjet za sistemsku reformu bh. pravosuđa“, komentarisali su za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad