Problemi u sarajevskom Gerontološkom centru, potvrđena 44 slučaja zaraze

Vijesti 04. dec 202016:10 > 16:33
N1

Gerontološki centar Sarajevo nalazi se u velikim problemima. U toj ustanovi je ukupno 44 korisnika zaraženo novim korona virusom, a sve su prilike da će ih biti još jer čekaju rezultate za još nekoliko osoba, rekla je za N1 Melisa Alibašić-Hadžić, direktorica Gerontološkog centra Sarajevo.

44 korisnika je trenutno zaraženo i nemamo ih gdje smjestiti u izolaciju. Šestero je smješteno u Kliniku Podhrastovi“, rekla nam je  Alibašić-Hadžić.

Direktorica ovoga centra je naglasila kako je njihov izolatorij mali, a da se tu već nalazi 18 zaraženih korisnika te da nemaju kapaciteta da ostale stave u izolaciju. Zaraženi koji su u njihovom odjelu za izolaciju su u dobrom stanju, dobili su terapije koji uključuju antiobitike i antipiretike. 

Naša glavna medicinska sestra vozila je naše korisnike na Podhrastove i molila ih je da zadrže na opservacijama, da ih odmah ne vraćaju u centar, jer će biti loši. Rečeno nam je da ne dovodimo zaražene“, rekla nam je direktorica ovoga centra.

Također, epidemiolog nam je rekao da zaražene smjestimo u njihove sobe, a mi smatramo da nije dobro da ostanu u domu među zdravima“, dodala je.

Pored ovih problema, Gerontološki centar je suočen sa još jednim problemom – desio se kvar na krovu, voda je procurila na jedan od objekata kojem je isključena struja zbog sigurnosti korisnika. U tom objektu je smješteno 117 korisnika.

Iz Gerontološkog centra Sarajevo mole nadležne da se uključe u rješavanje ovog problema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad