Snijeg moguć naredne sedmice, zimska služba tvrdi – spremna za sezonu

Vijesti 04. dec 202016:18 > 19:49
N1

Bliži se kalendarski početak zime, a samim tim i sezona čišćenja snijega sa ulica i pješačkih zona. Iz zimske službe preduzeća ''Rad'' poručuju da su spremni da odgovore zadatku, te da imaju dovoljne količine materijalno -tehničkih sredstava. No, sudeći po najavi meteorologa, na snijeg ćemo ipak, još sačekati.

Ekipe koja čisti snijeg i izađe na teren svaki korak mora uraditi – od administrativnih, do tehničkih priprema.

Prva ovosezonska poledica bila je i pravi test za tehničku ekipu.

”Potrošili smo oko 150 tona posipnog materijala na sprečavanju poledice, usljed ledene kiše”, kaže Elvis Bećirović iz zimske službe KJKP ”Rad’.’ 

Posipnog materijala, vozila, radnika ima dovoljno, kažu nadležni. Zimska služba spremna je za sezonu.

”Komunalno ”Rad” je nabavilo 3,5 hiljade tona soli, oko 300 kubika frakcije i 200 tona kalcijumhlorida u prahu, koji se koristi za tzv. mokri postupak. Radnika imamo dovoljno, preraspodjela se vrši prema potrebama. A vozila imamo 46 koja su spremna i registrovana za zimsku službu”, ističe Bećirović.

U ovakvim ulicama, presudan nije angažman zimske službe. Nepropisno parkirani automobili onemogućavaju čišćenje snijega.

”Apelujemo na građane da ne parkiraju svoja vozila, barem u zimskom periodu da pokušaju da nam izađu u susret, da nam pomognu, sklone ih u stranu da naša vozila prođu i ne očiste jer je to u interesu svih nas”, navodi Bećirović.

No, uz neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine, te brige službe još ne moraju brinuti. Snijeg nije izvjestan, još neko vrijeme.

”Možda možemo očekivati poslije polovine mjeseca decembra. No i dalje je to dosta upitno, budući da na dugoročnoj prognozi postoje signali da bi se toplije vrijeme od dugogodišnjeg prosjeka, toplije nego što bi trebalo biti produžilo i prema kraju mjeseca”, tvrdi meteorolog Nedim Sladić.

Snijega će ipak biti, najprije na planinama, i to već od kraja ove i početkom naredne sedmice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad