Čolo za N1: Novalić treba podnijeti ostavku ako se potvrdi optužnica

Vijesti 04. dec 202017:13 > 17:33
N1

Članica Predsjedništva Stranke demokratske akcije Alma Čolo gostovala je u emisiji Dan uživo gdje je kazala kako je zabrinuta nakon što je pročitala optužnicu u predmetu Respiratori.

Vidjela sam da je optužnica prilično obimna i optuženi se terete za niz krivičnih djela koji se tiču zloupotrebe ovlasti. Stvarno sam zabrinuta. Tužioci znaju s kojim dokazima raspolažu, ali treba sačekati period od potvrđivanja optužnice, odnosno kada optužnica stane na pravnu snagu, ako dobiju status optuženih, naravno da će se o tome morati ozbiljno razgovarati i u SDA“, istakla je Čolo u razgovoru sa voditeljem Dana uživo Zvonkom Komšićem.

Pravosuđe treba pustiti da slobodno radi, bez obzira od koga je počinjeno djelo. Ako budemo govorili to je atak na Bošnjake, atak na Hrvate ili Srbe, onda nema procesuiranja i slobodnog rada pravosudnih institucija. Procesi treba da budu zasnovani na zakonitim dokazima i treba biti pravičan postupak za svakog od optuženih. Imamo mogućnost da Misija OSCE-a prati taj postupak i vjerujem da će postupak biti transparentan i zakonit“, rekla je.

VEZANE VIJESTI

Kazala je i da ovaj postupak već ide na štetu SDA. “Dva ključna čovjeka su optužena, već je nanesena šteta SDA, tako da nisam optimista kako će se sve dalje dešavati”, komentarisala je.

Na pitanje Komšića da li ona zna ko je NN osoba koja je nazvala premijera FBiH Fadila Novalića i tražila da se nabave respiratori odgovorila je kako ne zna ništa o tom predmetu, izuzev onoga što je čula u medijima, te da bi znala išta o tome moraju se svi dokazi imati i da to znaju tožioci i da će znati odbrana.

Rekla je za N1 i da se jednom razgovaralo na sjednici SDA o aferi Respiratori.

Imala sam stav, više kao pravnik, smatram da ne treba optuživati pravosuđe za rad, pravosuđe treba da bude nepristrasno, da niko ne treba na njih da utiče i oni moraju taj posao raditi profesionalno. Očekujem da Tužilaštvo BiH napokon počne profesionalno procesuirati predmete korupcije jer to nije radilo u prethodnom periodu“, istakla je.

Mi smo razmatrali Izvješće OSCE-a koje se zove ‘Sindrom nekažnjivosti’. To je zabrinjavajući Izvještaj da se u BiH ključni akteri korupcije ne procesuiraju. Nema optužnice, pogotovo na najvišim pravosudnim institucijama, kao što su Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo u RS. Procesi su to koji traju jako dugo, suđenja traju četiri godine za predmete visoke korupcije, za srednje tri godine. Porazni su nalazi koje je OSCE iznio u svom izvještaju“, kazala je Čolo u Danu uživo.

Na pitanje N1 da li bi premijer FBiH Fadil Novalić treba da podnese ostavku, što su zatražili iz SDP-a, kazala je da je pred Novalićem jako teška odluka, jer je ova Vlada u tehničkom mandatu.

Da li će podnijeti ostavku ne znam, ali on će sigurno biti opterećen odbranom svojom jer je složen proces i neće se sigurno završiti u periodu od dvije godine. Stranka treba procijeniti šta je najbolje i šta je u interesu i partije i premijera Novalića“, komentarisala je te dodala:

Moj stav kao pravnika, da u slučajevima kad se potvrdi optužnica, da svaki visoki funkcioner mora odstupiti s te pozicije kako bi rasteretio političku partiju koju on zastupa na toj poziciji, tako da treba da podnese ostavku Novalić ako se potvrdi optužnica“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad