Sudija: Tegeltijin argument o "nezakonitom snimanju" mogao bi pasti na sudu

Vijesti 04. dec 202017:42 > 19:25
N1

Pozivi Milanu Tegeltiji da podnese ostavku na poziciji predsjednika Viskog sudskog i tužilačkog vijeća se nastavljaju. Delegacije EU u BiH, OHR, na koncu i Ambasada SAD navodi kako je razočarana što je Tegeltija i dalje žarište konstatnih navoda o korupciji. Tegeltija pak i dalje razmišlja. I bez konkretnog odgovora da li će podnijeti ostavku ili ne.

Prirodno je, kaže Milan Tegeltija, nakon što su to moje kolege zatražile – da ostavku i razmotrim. Na pitanje da li će je ipak podnijeti, odgovara:

“Pa ne mogu vam to reći, rekao sam da ću da razmotrim, i da ću tražiti da razmotrim. S tim da moram da kažem da sam sa svim članovima Podvijeća RS obavio razgovor prije ove sjednice, njih pet, i svih pet mi je reklo da ne vidi nikakav problem da ja dalje obavljam tu funkciju”.

Pojedini članovi VSTV-a pozvali su Tegeltiju da podnese ostavku, zbog narušenog ugleda ove Institucije u očima javnosti, ali posebno kod međunarodnih partnera. A međunarodni partneri i danas izričiti:

“Jučerašnja rasprava u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću je potvrdila stav OHR-a od 27. novembra da predsjednik VSTV-a mora podnijeti ostavku na tu funkciju. Bio bi to značajan korak ka obnovi integriteta i reputacije same institucije, što je pitanje koje je također naglašeno i u posljednjem komunikeu Vijeća za provedbu mira 2. decembra”, poručuju iz OHR-a.

Jučer iz Delegacije EU poruka kako bi “izostanak djelovanja, koje bi se ogledalo u podnošenju ostavke, bio bi šamar građanima i pravosuđu”. Danas iz Ambasade SAD-a navode kako je “jučerašnja sjednica išla u pravom smjeru, no zaključci baš i ne”.

“VSTV mora shvatiti da je izgradnja povjerenja sa građanima BiH čak puno važnija i od njegovog odnosa sa međunarodnom zajednicom”, stoji u saopštenju američke ambasade.

Sjednica je otvorila brojna pitanja. Zašto su nakon oštrih diskusija pojedini članovi VSTV pristali na preblage zaključke? Zatražili su da Tužilaštvo reaguje na, kako tvrde, nezakonite snimke, da li je to progon istraživačkog novinarstva? Te da li takvi snimci mogu ipak biti tretirani kao dokaz, radi višeg interesa?

“Ako uzmemo za primjer samo prvi zaključak, on otvara hajku na novinare i da bi pod pritiskom Tužilaštva otkrivali svoje izvore i prestali se baviti istraživačkim novinarstvom što je pogubno za BiH i svaku demokratsku državu i novinarstvo”, smatra Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava.

Primjera je bilo, navodi Vehabović, kako su novinari iako nezakonito snimali, dobijali predmete pred Evropskim sudom za ljudska prava, jer je riječ bilo o javnom interesu. Njegov konačni komentar je da je Milan Tegeltija primjer kako jedan čovjek može urušiti, dobro zamišljen, pravosudni sistem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad