Feraget za N1: Slučaj Alešević interesantan za praksu i za budućnost BiH

N1

Ifet Feraget, advokat privrednika Nermina Aleševića koji je jedan od osumnjičenih u aferi "Potkivanje", za N1 je kazao, da još uvijek nije dobio optužnicu, te da očekuje da je dobije i u skladu sa zakonom izjavi prigovor na optužnicu.

“Ono što ja očekujem je da će biti pravda zadovoljenja, što znači da će Alešević biti oslobođen od opužnice. U karijeri koja traje od 1990. godine, nikad nisam imao ovakav slučaj, a niko nikad od advokata nije ni mogao imati ovakav slučaj jer se on pojavljue po prvi put. Specifikum sluičaja se ogleda u tome što Federacija nema zakona o zaštiti prijavitelja korupcije i to je ono što je problem i na šta ukazije Evropska komisija i to jedan od onih 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti da bi dobila famozni kandidatski status, a nakon što riješi slučajeve Memić, Dragičević i sve ostale”, napomenuo je Feraget.

U predmetu Alešević je interesantno, kako je kazao, to što postoje smetnje za krivično gonjenje.

“Način na koji će Sud tretirati taj moj prethodni prigovor ćemo vidjeti. Tražio sam od SIPA-e svu dokumentaciju vezano za disciplinske postupke protiv Marka Pandže, nisu mi nikad odgovorili, iako sam tražio to prije tri mjeseca. Tražio sam unaprijed i od Tužilaštva, koje je zatražilo podizanje optužnice, da mi nakon podizanja optužnice dostave, ne samo ono što ću od Suda dobiti uz optužnicu, nego da mi dostavi sve aposlutno, ono što je Tužilaštvo pribavilo u ovom postupku”, istaknuo je. 

Slučaj je interesantan, kako je naveo, zbog toga što namjera onoga ko je snimao nije bila da neovlašteno snima.

“Dakle, tu nemate svijest o djelu, koje je zakonsko obilježje tog djela, nego je namjera onoga koji je snimao da prikaže javnosti da ne postoji drugi način da se otkrije korupcija u pravosuđu. U ovom slučaju nije provedena istraga, a istraga u skladu sa zakonom o krivičnom postupku mora biti provedena, jer u optužnici moraju stajati rezultati istrage. Ovdje je jedna parcijalna istraga, iako su uključena četiri lica, istraživana su samo dva lica. Neke istražne radnje nisu poduzete na vrijeme”, rekao je advokat Feraget i dodao da će se vidjet da li će neko odgovarati, te da je ovo interesantan slučaj i za praksu i za budućnost BiH.