"Nismo u mogućnosti realizirati najavljenu isporuku vakcine protiv gripe u BiH"

Vijesti 08. dec 202017:32 > 19:06
N1

Dok su zemlje Evrope počele s vakcinacijom protiv COVID-19, u Bosni i Hercegovini je problem sa vakcinacijom i za sezonsku gripu. Potražnja se povećala. Nabavljene doze u domovima zdravlja se smanjuju, a u apotekama ih ne možete kupiti jer dobavljači ne distribuiraju prema BiH.

BiH je ove godine protiv sezonske gripe nabavila oko 80 hiljada doza vakcine.11 hiljada za komercijalnu upotrebu. Kažu potražnja za vakcinama je mnogo veća nego prethodnih godina.

“Naravno da se razmišljalo o nabavci većeg broja vakcina ali moramo reći da smo često i mi sami ograničeni i sa proizvođačem, koji već ima određene svoje prioritete. Tako i određen broj vakcina koji je trebao dodatno da dođe za komercijalnu upotrebu u BiH nije stigao jer je odlučeno da idu na drugo mjesto od strane proizvođača”, tvrdi Goran Čerkez .

U RS-u je nabavljeno 25.000 doza vakcine protiv gripe. 5.000 doza koje su nabavljene za komercijalnu upotrebu su potrošene za četiri dana .

“Vakcine koje su namjenjene, koje su besplatne za onu grupu populacije koja ima pravo na besplatnu vakcinaciju, u skladu sa pravilnikom, očekujemo izvještaj sa terena, ali vjerujemo da su i one pri kraju, odnosno da su potrošene i te količine”, kaže Branislav Zeljković.

Iz instituta za javno zdravstvo RS su istakli kako će pokušati nabaviti dodatne doze vakcine. U Federaciji su kantonalni zavodi za javno zdravstvo zaduženi za realizaciju nabavke i distribuciju vakcine.

JU Dom zdravlja Sarajevo dobili su 9.400 doza vakcine protiv gripe, do 7.decembra utrošeno je 6.241 doza. U prva tri dana vakcinacije utrošeno je oko 4.000 doza, što je najveći odziv u posljednjih nekoliko godina. Kao i prethodnih godina vakcinaciji su se u najvećem broju odazvali stariji od 65 godina.

U BPK Goražde je nabavljeno 300 doza vakcine protiv gripe i uglavnom su sve potrošene.

“Planirana je nabavka vakcina u odnosu na utrošak od ranijih godina, ali je potražnja ove godine veća u odnosu na na ranije godine. I nažalost, vakcina se nisu mogle naći u komercijalnoj upotrebi u našim apotekama, što je dodatno povećava zahtjeve naših pacijenata”, ističe Mediha Bičo, direktorica Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde.

I u apotekama u Sarajevu također nema vakcina protiv sezonske gripe. Iz pojedinih su nam rekli kako su pokušali dodatno nabaviti ali da su im dobavljači kazali da neće distiribuirati prema BiH. Glavni prozvođač vakcine protiv sezonske gripe kaže kako je potražnja u porastu i u razvijenim zemljama…

“Nažalost nismo u mogućnosti realizirati posljednju najavljenu isporuku vakcine protiv gripe za komercijalno tržište BiH tj. za građane BiH koji nisu obuhvaćeni lokalnim planom imunizacije, a žele se vakcinisati protiv sezonske gripe. Usljed neočekivane vanredne situacije, BiH i još nekoliko zemalja u Evropi našle su se nažalost u sličnoj ili istoj situaciji”.

Vodeći proizvođač vakcina još ističe da su isporučili sve potrebne količine predviđene procjenjenim potrebama javnih nabavki od zdravstvenih institucija BiH. Međutim, potražnja je dosta veća u odnosu na nabavljene količine .

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad