Među osumnjičenima Blekić, Ćelam, Dizdar…

Vijesti 09. dec 202009:24 > 09:32
N1

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), od ranih jutarnjih sati provode operativnu akciju kodnog naziva "Profit".

Nakon što je SIPA dostavila izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv više osoba, Tužilaštvo KS je proširilo istragu i na osobe među kojima su predsjednik Komisije za vrijednosne papire Hasan Ćelam i dugogodišnji Blekićev poslovni saradnik Edin Dizdar. 

U toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku koje koriste 16 fizičkih i devet pravnih lica zbog postojanja osnova sumnje da su lica osumnjičena u ovom predmetu počinila krivično djelo “Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima “Prevara u privrednom poslovanju”, “Pranje novca“, „Prevara“ i„Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“.

Ova akcija je pod direktnim nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Nakon višemjesečne istrage pripadnici SIPA-e su po nalogu Tužilaštva KS rano jutros započeli realizaciju akcije kodnog naziva “Profit”. U toku su pretresi na više lokacija zbog krivičnih djela organizirani kriminal i pranje novca”, kazala je za N1 portparolka Kantonalnog tužilaštva KS Azra Bavčić.

Kako je potvrdila Bavčić, među osumnjičenima je i biznismen Zijad Blekić.

U realizaciji ove akcije učestvuje i MUP Kantona Sarajevo. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad