Inzko u Pressingu: Kako Bosna i Hercegovina treba izgledati

Vijesti 09. dec 202021:09 > 21:21
N1

Mislim da Bosna i Hercegovina nikada ne može biti centalizovana država, ali mora se povećati funkcionalnost, poručio je večeras u Pressingu Valentin Inzko, visoki predstavnik.

”A ne da se čekaju neke stvari mjesecima i godinama. Trebala bi da izgleda kao država gdje je fino živjeti. BiH ima bezbroj talentovanih ljudi. Postoje razni modeli. Biskupska konferencija je izradila model s četiri regije i dva distrikta, Sarajevo i Brčko. Te regije su bile nekako logične. BiH je postojala ranije od Dejtona kao jedinstvena država unutrašnja organizacija mijenjala se u Dejtonu, ali Bosna je prihvaćena kao jedinstvena država. Protiv kantona mislim da niko ništa nema ,ali mora se znati gdje su granice. Ne može svaki kanton imati vanjsku politiku. Kako će Bosna i Hercegovina izgledati? Mislim da će biti uspješna zemlja, na putu u NATO, ali to nije moja želja već to piše u Zakonu i to je potpisao Radmanović. I biće prosperitetna zemlja koja će koristiti svoje prirodne resurse i svoje najveće resurse – ljude”, rekao je Inzko.

Inzko je komentarisao i ostale aktuelnosti u BiH, svoje relacije s Miloradom Dodikom, odnosima u PIK-u, budućnosti Bosne i Hercegovine. Uskoro donosimo video kompletnog razgovora.

Opširnije na ovom linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad