Hasan Nuhanović nije dobrodošao na konferenciju o Srebrenici

Vijesti 30. jun 201511:12 > 11:15
Anadolija

Hasan Nuhanović, bivši tumač i prevodilac holandskih snaga u Srebrenici nije dobrodošao u Haag na trodnevnu konferenciju koja počinje u ponedjeljak, a koju organizuje Insititut za globalnu pravdu i SAD-ov Memorijalni muzej holokausta.

Pozivnica koju je dobio, danas je povučena sa obrazloženjem da bi ”njegovo prisustvo moglo biti neugodno za druge delegate”, navodi portal Dutch News.

Na konferenciji će se rekonstruisati događaji uz jula 1995. godine, a koristit će se iskazi političara i vojnih snaga koji su bili involvirani u ranije objavljene dokumente.

”Izgleda da me ne mogu pogledati u oči”, kazao je Hasan Nuhanović, kojem su majka i mlađi brat ubijeni u Srebrenici u julu 1995. godine. Prije nego li su ubijeni, tražili su utočište u Holandiji, ali im je zahtjev odbijen.

Nuhanović, je bio tumač i prevodilac za holandske snage na koje se između ostalog sumnja da su odgovorna strana za smrti Bošnjaka u Srebrenici.

Nuhanović je putem maila još u septembru prošle godine pozvan na konferenciju, ali mu je nedavno otkazana telefonski.

”Bila je to teška odluka, ali da bi mogli razgovarati slobodno o toj temi ne možemo dozvoliti prisustvo nekoga pritiv koga su poduzete pravne mjere u prošlosti, a mogle bi biti i u budućnosti”, kazao je Cameron Hudson iz Muzeja holokausta.

Preko 8.000 muškaraca i djece je ubijeno i zakopano u masovne grobnice kada je napravljen proboj u zaštićene enklave Srebrenica – Žepa, a maskar je i dalje predmet pravnih akcija.