Ambasada SAD: Ostavka Tegeltije je jedan od koraka koje VSTV mora poduzeti

Vijesti 10. dec 202016:29 > 16:43
Ambasada SAD u BiH

Nakon što je Milan Tegeltija najavio podnošenje ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a - reagovala je Ambasada SAD-a na svom službenom Twitter nalogu, kazavši da je to jedan od mnogih koraka koje ova institucija mora poduzeti kako bi vratila povjerenje građana.

VEZANE VIJESTI

“Ostavka predsjednika VSTV-a s mjesta predsjednika i redovnog člana samo je jedan od mnogih koraka koje VSTV mora poduzeti prema vraćanju povjerenja s građanima BiH”, saopćeno je uz opasku:

“Svi nositelji dužnosti u sektoru pravde i članovi VSTV-a koji ih imenuju moraju se pridržavati najviših etičkih standarda. Svi suci i tužitelji moraju poduzeti korake za adekvatnu istragu i kazneni progon korupcije na svim razinama, uključujući i kada se ona pojavljuje u njihovoj sredini”, zaključeno je.

Podsjećamo, Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, najavio je danas podnošenje ostavke na tu funkciju koje će se, kako je rekao, dogoditi sljedeće sedmice.

On se, podsjećamo, posljednjih sedmica suočio s brojnim kritikama javnosti, članova VSTV-a, ali i međunarodnih institucija u BiH, nakon što su mediji objavili audio snimak s Tegeltijom u glavnoj ulozi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad