Pećanin: Tegeltijina ostavka i skidanje ploče sa Pala posljedica izbora u SAD

Vijesti 11. dec 202009:30 > 09:53
N1

O ostavci predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije, ali i stanju u pravosuđu za koje Tegeltija navodi da se ne osjeća odgovornim, u Novom danu razgovarali smo sa advokatom Senadom Pećaninom.

Tegeltija je juče najavio podnošenje ostavke na funkciju predsjednika VSTV-a nakon što se posljednjih sedmica suočio s brojnim kritikama javnosti, članova VSTV-a, ali i međunarodnih institucija u BiH. 

O tome da li je trebao dati ostavku, Pećanin je rekao apsolutno, te da ne postoji nijedna demokratska država u kojoj bi predsjednik ključnog organa za funkcioniranje pravosuđa mogao opstati na toj funkciji, još nakon snimka iz afere “Potkivanje”, te da to ne znači ni da prije toga nije bilo razloga za odstupanje sa te funkcije.

Pitali smo ga i zbog čega je podnio ostavku.

Mislim da su i ostavka Tegeltije, kao i skidanje ploče sa imenom Radovana Karadžića sa Doma na Palama direktna posljedica izbornih rezultata u SAD i odluke EU koja je prošla nezapaženo u našoj javnosti, odnosno oduke Evropskog vijeća EU da usvoji evropsku verziju američkog zakona poznatog kao Magnitski akt. Radi se o zakonu koji je 2012. usvojio američki kongres i koji je nazvan po ruskom advokatu Magnitskom koji je otkrio korupciju i nakon čega je ubijen. Zbog tog ubistva Kongres je usvojio zakon koji američkoj administraciji omogućuje da najviše dužnosnike, koji su odgovorni za temeljno kršenje prava, budu i sankcionirani kao fizičke osobe. EU nakon dugo godina razmišljanja o takvom aktu je to usvojila i mislim da je Milorad Dodik predestiniran i da je prva osoba na kojoj bi Magnitski akt mogao biti primijen. Tu se odnosi na zabranu putovanja, zamrzavanja imovine i to je svakako jedan faktor koji je naveo Dodika da izvrši pritisak i zatraži od Tegeltije da podnese ostavku. Trenutno je ublažena ta mogućnost da EU vrlo brzo reagira i Dodika stavi na crnu listu na kojoj se nalaze i on i Nikola Špirić i koji su pod osobnim sankcijama i mislim da je ovo primjer kako su rezultati izbora utjecali na takvo jednu odluku da se na neki način znatno relaksira situacija kada je pravosuđe u BiH u pitanju i podnošenja ostavke Tegeltije“, komentarisao je Pećanin za N1.

BiH nema nijedan slučaj Sanader, a korupcija je ušla u svaku poru društva. “To je veoma direktna posljedica stanja u VSTV kojim je rukovodio godinama Tegeltija. On je personalno najdogovornija osoba za to katatstrofalno stanje”, rekao je.

Tegeltija je juče izjavio da se on ne osjeća odgovornim.

Mislim da je pokazao jedan nedostatak makar minimalne doze samokritičnosti. Njegovi grijesi su potkopavanje ugleda pravosuđa, politička imenovanja sudija i tužilaca, poput imenovanja Dalide Burzić unatoč otkrivenim opstruiranjima istrage u slučaju Dženana Memića, afera Zadruga, zatim njegovim stalnim isticanjem da on predstavlja RS a ne kolege sudije i tužioce, to su preduslovi za stvaranje atmosfere koja je dugo tamo postojala i to se ne krije i to javnost zna da se sudije i tužioci u Sudu BiH i Tužilaštvu BiH otvoreno opredjeljuju za političke opcije, tako da javnost praktično zna ko su Dodikovi, Čovićevi i Izetbegovićevi“, komentarisao je.

Pećanin je istakao i da postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju iz jučerašnjeg izlaganja Milana Tegeltije.

To je činjenica da sve vladajuće stranke vrše strahovit pritisak, a on je samo spomenuo SDA. Isto to čine HDZ i SNSD. S druge strane, takođe treba obratiti pažnju na zaista apsolutno nedozvoljene kriminalne slučajeve obavještajnih, ili kako on govori, paraobavještajnih struktura, na članove VSTV. Mislim da javnost mora biti svjesna toga, unatoč što se radi o Tegeltiji, da je to nedopustivo, odnosno snimanje, praćenje, upućivanje prijetećih poruka, i to je praksa koja mora biti hitno obustavljena“, naglasio je za N1. 

Rekao je i da njegova ranija izjava da se kao Srbin osjeća ugrožen u Sarajevu je “jedna vrlo jeftina populistička demagogija”, te ponovio da je nedopustivo da članovi VSTV budu pod ikakvom vrstom takvih pritisaka.

Potcrtao je da odlaskom Tegeltije problem nije ni izbliza riješen i da bi ostavku morali podnijeti i svi ostali članovi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad