Bolnica u Zenici grca u problemima, obustavljene i operacije

Vijesti 30. jun 201517:29 > 19:18
N1 / Arhiv

Kantonalna bolnica u Zenici grca u problemima. Kulminiralo je obustavom rada svih hirurških programa, osim hitnih slučajeva, i to bi moglo potrajati i do devetog mjeseca.

Izuzev u situacijama životne ugroženosti pacijenata, u bolnici u Zenici su obustavljeni svi operativni programi, pa i dječija hirurgija. Razlog su pokvareni aparati, nedovoljno lijekova i osnovnih sredstava za rad. Magnet i CT pilot na radioterapiji su im trenutno najpotrebniji aparati koji su u kvaru.

“Sigurno nijednom kome treba usluga neće biti uskraćena, i svako će dobiti onu uslugu koja njemu pripada. Odnosno, ako je on akutan, ako ima stanje da mu može ugroziti život i da mu može pogoršati stanje, to se neće ni u kom slučaju desiti”, rekao je Harun Šestić, v.d. direktora Kantonalne bolnice Zenica.

U bolnicu smo došli za vrijeme posjete. Prijatelji i porodice, ali i sami bolesnici kažu da je ovo sramota, i da najveći teret podnose oni i ljekari, koji rade u izuzetno teškim uvjetima.

Krivce za ovakvo stanje u kantonalnoj bolnici u Zenici mnogi vide u stalnim političkim previranjima i kadrovskim promjenama na čelu ove institucije. Promijenjeno je šest direktora u mandatu prethodne vlade. Situaciju dodatno otežava i negativno poslovanje bolnice, sa gubitkom od blizu četiri miliona KM u prošloj godini.

“Nemate jedan kontinuitet u svemu tome. Ovo što se radi mislim da nije dobro i da bi bilo jako dobro da politika izađe iz ovog svega i da se ostavi ova bolnica ljudima koji hoće da rade, koji žele da rade i da pomažu”, kazao je Harun Šestić, v.d. direktora Kantonalne bolnice Zenica.

Sanacija kantonalne bolnice u Zenici prioritet je i ove vlade. Oni kažu da će upumpati u ovu instituciju pored 2,6 miliona KM za održavanje i 16 miliona KM kredita. Iz sindikata ove institucije podržavaju ove napore vlade, ali kažu da neće dozvoliti da otplata kredita ide iz njihovih plaća, odnosno da se odvaja od liječenja pacijenata. Nadaju se da se i njima i pacijentima smiješe bolji dani.

Pogledajte prilog Ajle Alihodžić.