Dodik očekuje veliko "ne" na referendumu koji je najavio

Vijesti 30. jun 201517:36 > 19:12
N1

Više od trideset puta Milorad Dodik je najavljivao referendum. Dodik kaže da bi se najnovije referendumsko pitanje moglo naći pred građanima Republike Srpske već u prvoj sedmici septembra.

To pitanje glasi: “Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametnute zakone od strane visokog predstavnika u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru RS?

Mi očekujemo veliko ne“, rekao je Dodik.

Nakon sastanka s predstavnicima vladajućih stranaka entitetskog Parlamenta, Milorad Dodik je rekao da je definitivno odlučio da uputi zahtjev za održavanje posebne sjednice gdje bi mogao predložiti referendum.

Sastanku nisu prisustovali predstavnici opozicionih stranaka, rekavši da ne žele učestvovati u tome. Oni su poručili da je Dodik više puta zloupotrebljavao najave referenduma.

“Dodik je po prvi put ozbiljan. Moglo bi doći do političke krize, ali bi se mogle izvući i lekcije”, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

Sud BiH treba konačno da počne raditi dvije vrste posla. Jedna je da drugačije odnosi prema svim žrtvama, a druga je da puno više radi na borbi protiv korupcije i kriminala“, istakao je Ivanić.

Za Dragana Čovića, člana Predsjedništva ovo je dio Dodikove političke strategije.

Ja razumijem Dodikov jezik i bez obzira da li se slažem, ja razumijem i jedino ako se razumijemo možemo izgraditi BiH. Bez toga smo osuđeni na podjelu“, kazao je Čović.

U Transparency International najavu referenduma razumiju kao kost bačenu među građane da bi se zapostavila priča o lošoj ekonomskoj situaciji. Navode da Dodikov obračun sa Sudom i Tužilaštvom BiH ima svoju pozadinu.

Ne žele jednostavno da na tom nivou budu procesuirane neka druga krivična djela kao što su korupcija i organizovani kriminal. Pogotovo kada su najavljene istage vezane za velike korupcijske afere u RS“, izjavila je Ivana Korajlić, Transparency international.

Bombastične najave u doba godišnjih odmora pojedini vide kao dobar politički marketing.

Klasično korištenje medijskog prostora. Sad smo u sezoni tzv. “kiselih krastavaca”. Nema bitnih stvari i tu je negdje Milorad Dodik “uletio”“, rekao je kolumnista Dragan Bursać.

Za Dodika su Sud i Tužilaštvo BiH neustavni i smatra da odluka o raspisivanju referenduma ne može naići na prepreke u Vijeću naroda Republike Srpske.