Hafizović: Samo se na temeljima istine može doći do pomirenja

Vijesti 14. dec 202012:09 > 12:12
Dron.ba za N1

Sa online konferencije “Čuvamo mir, sjećamo se žrtava”, koju je povodom 25.godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma organizovao Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, iz ove institucije je poslana poruka mira u kojoj se kaže da se samo na temeljima istine može doći do pomirenja.

U obraćanju je predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Ševket Hafizović podsjetio da su mir koji je nastupio i očuvanje države Bosne i Hercegovine skupo plaćeni, da su stotine hiljada žrtava, više od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici, ratna razaranja – ostali su kao trajna opomena na agresiju.

Hafizović je ukazao na pogubnost i brutalnost sukoba koji je ishodio najveća stradanja nakon Drugog svjetskog rata i najdužom opsadom jednog glavnog grada, Sarajeva, u historiji modernog rata.

Zato je, rekao je, sjećati se dana potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu nemoguće odvojiti od sjećanja na nevine žrtve genocida i druge nevine žrtve ubijene od 1992. do 1995. godine.

“Čuvanjem sjećanja na njih, čuvamo buduće generacije, jer samo na temeljima istine se može doći do pomirenja, a samo kroz istinsko pomirenje do izgradnje svjetlije budućnosti države Bosne i Hercegovine”, poručio je Hafizović.

Pozvao je sve da niti jednom ne izgube iz vida žrtve koji su u temelje države ugradile vlastite živote i živote svojih najmlijih, jer to nema cijenu.

“Zato, i ovom prilikom ću ponoviti Srebreničku molitvu ‘neka tuga postane nada, neka osveta bude pravda, neka majčina suza bude molitva: da se nikome nikad ne ponovi Srebrenica'”, zaključio je u svom obraćanju Hafizović, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad