Problemi u BiH: Sudbina rudnika upitna

Vijesti 30. jun 201518:13 > 19:12
N1

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske suspendovala je odluku o poskupljenju struje - i to zbog nesigurnosti da li su je mogli donijeti jer je većina članova u tehičkom mandatu. Za struju je potreban ugalj, za ugalj rudnici, a sudbina rudnika mogla bi biti upitna ukoliko se ne pronađe rješenje za probleme.

Gašenje problema u rudniku u Biloj kod Travnika samo je privremeno. Ono što je dugoročno izvjesnije je gašenje rudnika. Sedam rudnika koji posluju u konzorciju Elektroprivrede BiH u 2014. godini zabilježili su gubitak od blizu 84 miliona KM u prošloj godini. Jedan od onih u kojem je stanje gore nego u onom kod Travnika je Rudnik u Brezi. To pokazuje i revizorski izvještaj za prošlu godinu dostavljen Elektroprivredi BiH.

Bez daljnjeg izražavanja mišljenja s rezervom, skrećemo pažnju da tekuće obaveze premašuju tekuću imovinu Društva za 69.437 hiljada KM. Te okolnosti između ostalog ukazuju na postojanje značajne neizvjesnosti koja stvara značajnu sumnju u sposobnost Društva da nastavi s vremenski neograničenim poslovanjem, saopćeno je iz Zavisnog društva Rudnik Breza d.o.o. Breza.

Zanimljivo je da niko još nije podrobnije analizirao ovaj izvještaj unutar Elektroprivrede BiH. No posebna je ovo zemlja u kojoj za razliku od evropskih zemalja svi rudnici nemaju subvenciju za rad. Po mišljenju rudara, administrativni sektor i loša ulaganja su uzrok gubitaka.

Više u prilogu Amira Krivošije.