Sergey Lavrov: Pokušaj rušenja Dejtona može dovesti do ozbiljnih posljedica

Vijesti 14. dec 202019:31 > 19:35
Srna

Sergey Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, izjavio je da svaki pokušaj da se ruši Dejton ili da se vrši njegova erozija može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Lavrov, koji boravi u Bosni i Hercegovini, u Istočnom Sarajevu je izjavio da jako dobro zna kako je bilo teško da se Dejtonom izgradi “krhka ravnoteža” koja postoji i danas.

“Svaki element je važan, bez samo jedne komponente može biti ugrožen čitav sistem. Dejton ne stvara nikakve prepreke između nekih odnosa BiH i stranih partnera, uključujući i EU. Brzina odlučivanja s kojom brzinom BiH treba ići ka EU treba biti donijeta na osnovu prinicpa Dejtona. Mi se ne miješamo u taj proces”, rekao je Lavrov u obraćanju.

Lavrov je kazao da je Ruska Federacija s poštovanjem primila odluku entiteta Republika Srpska o vojnoj neutralnosti.

“Smatramo da je to odgovorno rješenje, da nam ne trebaju nove podjele na evropskom kontinentu, ne trebaju nam nove konfrontacije”, poručio je Lavrov.

On je sa predstavnicima Bosne i Hercegovine razgovarao o odnosima između entiteta i Rusije, pomenuo je ruske kompanije koje posluju u BiH – dodavši da su one primjer koji omogućuje proširivanje ekonomskih veza.

Bilo je riječi i o COVID-19.

VEZANE VIJESTI

“Mi smo istakli na početku prvog talasa COVID-19, gdje smo ponudili pomoć RS i drugim strukturama BiH, spremni smo za nastavak ove saradnje, a to se prije svega odnosi na vakcinu. Pričali smo o proširivanju obrazovnih i humanitarnih veza. Rusija podržava interes o proučavanju ruskog jezika, intenziviranje regionalnih veza sa gradovima u Rusiji”, rekao je Lavrov.

Lavrov i Dodik su razmijenili mišljenja po pitanju regionalnih odnosa, rekao je da se njihovi stavovi podudaraju.

“Nema alternative miru i bezbjednosti, neophodan je dijalog i sve u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijama UN-a”, izjavio je Lavrov.

Lavrov je poručio da se svi problemi trebaju rješavati kroz nacionalni dijalog, te je istakao nadu da će praktični koraci o kojima su razgovarali omogućiti poboljšanje saradnje između BiH i Rusije.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa članovima Vlade RS i članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom istakao da su imali veoma konstruktivane pregovore, koji su prošli u prijateljskoj atmosferi.

Lavrov je naglasio da je Republika Srpska dobar partner Rusije, te da imaju bliske, tijesne i povjerljive veze koje visoko cijene i da su za saradnju u interesima naroda Rusije i BiH i stabilnost u zemlji. Lavrov je dodao da se sa Dodikom vidio u junu ove godine, pričali su telefonom više puta, te izrazio zadovoljstvo što je danas u Istočnom Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad