Čović sa Lavrovom: Razgovarali smo o hitnosti promjene Izbornog zakona BiH

Vijesti 14. dec 202021:45 > 22:04
N1

Sergey Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom sastao se i sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem.

Kako javlja reporter N1 Slaviša Stračević, Čović nakon kratkog razgovora sa Lavrovm, nije davao izjave za medije.

Na svom Twitter profilu Čović je objavio da se sastao sa Lavrovom.

“Razgovarali smo o političkoj situaciji u BiH i hitnosti promjene Izbornog zakona BiH da u potpunosti osigura i zaštiti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama”, napisao je Čović. 

Istaknuo je i kako su hrvatski narod i njegovi legitimni predstavnici u potpunosti opredijeljeni za budućnost BiH u Europskoj uniji i NATO-u. Kazao je kako rad na izgradnji europske BiH nema alternativu i da legitimni predstavnici Hrvata predvode politiku europskih i euroatlantskih integracija.

“U svjetlu 25. godišnjice Daytonskog sporazuma, dužnosnici su naglasili obostranu predanost očuvanju mira i stabilnosti u BiH. Istaknuta je važnost zaštite ustavnopravnog poretka, čime će se doprinijeti dugoročnoj stabilizaciji unutarnjih prilika i osiguravanju socio-ekonomskih i integracijskih pomaka. Osobito važnom je istaknuta činjenica kako tri konstitutivna naroda moraju biti apsolutno ravnopravna te da se prava konstitutivnih naroda ne smiju nijekati”, saopćeno je.

U razgovoru o bilateralnim odnosima, ponovno je naglašena predanost Ruske Federacije, članice Vijeća za provedbu mira, unutarnjoj stabilizaciji BiH i dugoročnom razvoju BiH kao suvremenog evropskog društva.

Na koncu, dužnosnici su komentirali i stanje koronavirusa u BiH. Tom je prilikom Čović naglasio zadovoljstvo međunarodnom solidarnošću kao i zahvalnost za pomoć koju je Ruska Federacija ukazala BiH za što skorije nadvladavanje koronavirusa.

Sastanku su uz Čovića i Lavrova prisustvovali su i i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić i ruski veleposlanik u BiH Petr Ivantsov.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad