Komšić: Dva primjera kojima je Lavrov pokazao nepoštivanje institucija i države

Vijesti 15. dec 202009:46 > 09:47
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić odbio je prisustvovati sastanku s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim. Istakao je kako je ova odluka teško donesena i sa žaljenjem je konstatovao da Lavrov koji predstavlja Rusiju ne poštuju državu BiH i njene institucije.

“Svima jasno da gospodin Lavrov kao ministar vanjskih poslova, ako nije prvi jeste među prva tri svjetska diplomata. Čovjek s tolikim iskustvom, tolikom silom koja stoji iza njega je neko čiji su potezi i postupci uvijek do kraja isplanirani, pogotovo u javnom nastupu. Njegov svaki potez šalje poruke. Ono što smo imali priliku gledati otkako je došao u BiH, po njemu nisu lične poruke već zemlje koju predstavlja. Nedostatak državne zastave na sastanku s Dodikom nije greška protokola. Riječ je o aparatu koji stoji iza njega i savršeno je informisan o svemu. Doživljamo ovo kao vrstu nipodištavanja i negiranja institucija zemlja u koju je došao u zvaničnu posjetu. Izjava u kojoj pozdravlja rezoluciju NSRS koja govori o vojnoj neutralnosti u slučaju prisutpanja jednoj ili drugoj asocijaciji također govori i o tome da ruski ministar savršeno informisan i iskusan izbjegava činjenicu da takvu vrstu odluke mogu donijeti samo državni organi BiH, odnosno da je BiH donijela odluke koje se tiču njene budućnosti u euroatlantskim integracijama, u odlukama je učestvovao i Dodik s kojim se sastao”, rekao je Komšić.

Istakao je kako “na ova dva primjera, misli da je nažalost Lavrov pokazao nepoštivanje institucija i ustavnog sistema i države BiH.

“Nažalost jer mi nije drago što je do ovoga došlo. Naše opredijeljenje jeste da imamo s Ruskom federacijom najbolje odnose, ali očekujemo i da svi oni koji predstavljaju Rusiju poštuju BiH. Da stvar bude gora, sinoć je objavljeno na društvenim mrežama stav glasnogovornice gospodina Lavrova koji u jednu ruku jeste jedna vrsta prijetnji. To je nešto na čemu ne možemo graditi svoje odnose s Ruskom federacijom jer ne možemo mi komparirati Rusiju i BiH u smislu moći i snage, ali možemo ljudima koji tvrde da su naši prijatelji pokazati da od njih očekujemo i tražimo da poštuju institucije ove države i odluke kojr su donesene u skladu s ustavom, a ne da tretiraju RS kao nezavisnu državu. Iz tog razloga sa žaljenjem, donesena je odluka da ga ne ugostimo”, zaključio je Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad