Čerkez: Krizni štab je predložio da se uvedu PCR testovi onima koji ulaze u BiH

Vijesti 18. dec 202010:25 > 10:26
N1

Hoće li nas praznici koštati širenja epidemije, zašto imamo problema s nabavkom lijekova i vakcina, šta se dešava s koordinacijom u borbi protiv korona virusa pitali smo gosta Novog dana, Gorana Čerkeza, pomoćnika ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz Vlade Federacije BiH nam je rečeno da su sredstva za vakcine protiv korona virusa osigurana? Možete li nam to potvrditi?

Ja sam jučer na konferenciji za medije rekao kako nisu bila u pitanju finansijska sredstva nego je bila u pitanju procedura. Osnovni problem je bio kratak vremenski period za obavljanje procedura koje su zakonom propisane. Važno je reći da je Federalno ministarstvo zdravstva uradilo sve u vremenskim okvirima, 11. decembra u petak poslijepodne dobili smo zahtjev za uplatu kompletnog iznosa za vakcine, negdje oko 10 miliona, i taj proces uplate je trebao biti završen do utorka. U tako kratkom periodu naše procedure, zakonom definisane, nisu se mogle ispoštovati.

I jučer ste istaknuli kako je problem u procedurama, u nekoordinaciji između države i entiteta. Na koga tačno mislite?

Ne bih govorio ko je odgovoran niti sam ovlašten za to. To možete pitati ljude u Federalnoj vladi ili na državnom nivou. Ja samo govorim o činjeničnom stanju. Bosna i Hercegovina je imala 21 dan od potpisivanja ugovora da osigura bankovnu garanciju i to nije uradila. Mi kao Federacija smo avans uplatili u vremenskom okviru. Dakle, govorim o faktima. Ne bih želio govoriti ko su krivci jer nisam dio tog procesa. Ne bi se trebao praviti veliki problem oko toga jer smo čuli od Federalne vlade da će se vakcine osigurati.

Bila je slična situacija i sa nabavkom vakcina protiv gripe, nadležni su uvjeravali da će biti dovoljno doza, a svjedoci smo da na kraju tako nije bilo?

Federacija je bila odgovorna za nabavku vakcina za medicinske radnike, a što se tiče građana za nabavaku su bile odgovorne kantonalne službe. Procedure za nabavku vakcina su učinjene u predviđenim okvirima.

Kada možemo očekivati dolazak vakcina protiv COVID-19 i u kojim količinama?

Možete vidjeti da ni u jednoj evropskoj zemlji, sem Velike Britanije, nije počela vakcinacija. U EU nema registrovano niti jedno cjepivo. Ne možemo tačno govoriti o rokovima kada će biti vakcina. Pokušavamo je nabaviti kroz dva mehanizma. Očekujemo da ćemo vakcinu nabaviti u drugom kvartalu. Sa imunizacijom krećemo sa 20 posto stanovništva. Prvo će biti obuhvaćeni zdravstveni radnici, starije osobe itd. Bosna i Hercegovina je tražila 2,5 miliona doza vakcine.

Mi smo spremni sutra, kada bi došla vakcina, da krenemo u proces imunizacije. Isto tako očekujem od agencija na državnom nivou.

Bh. entitet Republika Srpska naručuje rusku vakcinu putem COVAX-a, kako to komentarišete?

To je odluka struke u RS-u. Mi nemamo dovoljno podataka o toj vakcini još uvijek. Čekamo vakcine koje će biti registrovane u Uniji.

Poslali ste Vijeću ministara BiH prijedlog o uvuđenju PCR testa na ulazu u državu. Šta ako dođe do eksponencijalnog rasta oboljelih nakon praznika, ko će za to odgovarati?

Mi naše odluke donosimo na osnovu naučnih saznanja i dobrih analiza. Imajući u vidu da je situaciju u susjedstvu vrlo ozbiljna, posebno u Hrvatskoj i Srbiji, Krizni štab je predložio da se uvedu PCR testovi onima koji ulaze u BiH. Takav zahtjev uputili smo prema Vijeću ministara i sada je na njima da odluče. Naša odgovornost nije granica Bosne i Hercegovine. Naša odgovornost je da ukažemo šta treba stručno uraditi. Smatramo da je to mehanizam koji je jako potreban, posebno imajući u vidu da će tokom blagdana biti povećan broj dolazaka u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad