Ko je uvjeren u pobjedu, a ko je već proslavio: Samo jedna stranka nezadovoljna

Vijesti 21. dec 202008:02 > 08:15
N1

Nakon Lokalnih izbora u Mostaru, koji su održani prvi put nakon 12 godina, stigle su brojne poruke političara i partija koje su učestvovale na izborima u ovom gradu. Interesantno, HDZ BiH i Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH i BPS) uvjerene su u pobjedu i u to da će imati najveći broj vijećnika u Gradskom vijeću, te kako će upravo te dvije opcije dati gradonačelnika Mostaru.

S druge strane, BH blok se nakon zatvaranja birališta i objave prvih nezvaničnih, ali i preliminarnih rezultata, pohvalio rezultatom, kao i još neke stranke.

SDA i HDZ uvjereni u pobjedu

Dragan Čović, lider HDZ-a izjavio je da je HDZ osvojio 20.000 glasova, što je ostvaren cilj, te da će Mario Kordić, njihov kandidat biti gradonačelnik ovog grada.

VEZANE VIJESTI

“Zahvalan svima onima koji su prepoznali kao vrlo važan dan da nakon 12 godina izađemo na izbore. Uvjeren sam da je to poruka da je došlo vrijeme da se Mostar gradi na jasnim evropskim temeljima. Osobito hvala glasačima HDZ, odboru, stožeru, nositeljima lista, duboko sam uvjeren da će dr. Kordić biti gradonačelnik Mostara. Možemo reći da je HDZ s više od 20.000 glasova stranka koja je dobila dvostruko više mandata što je bio naš cilj, sa 14 – 15 mandata vjerujem da ćemo naći partnere. To je ono što mogu kazati na osnovu dosad prebrojanog dijela glasova”, istakao je on.

N1

Salem Marić, predsjednik Gradske organizacije SDA Mostar, ispred Koalicije za Mostar koju čine SDA, SBB, DF, SBiH i BPS u razgovoru sa reporterkom N1 kazao je da ova koalicija možda ima najviše razloga za slavlje, ali je rekao da je sve to preuranjeno.

“Mi smo realisti, imamo naše rezultate, naši posmatrači nam ih dostavljaju, prebrojano je 15 posto, mi vodimo ubjedljivo. Koalicija za Mostar će biti ubjedljivi pobjednik izbora i nadamo se da će naš kandidat Guzin biti gradonačelnik”, rekao je Marić.

#related-news_0

On se zahvalio građanima Mostara koji su u velikom broju izašli na izbore. U ovom momentu, kako je istakao za N1, nezahvalno je govoriti o omjeru u Gradskom vijeću.

Oglasio se i Denis Zvizdić, potpredsjednik SDA, koji je nakon objave prvih preliminarnih rezultata rekao:

“Da li vjerujemo BH bloku, mi vjerujemo u programske ciljeve i smjernice unutar Koalicije za Mostar. Vjerujemo da će za gradonačelnika, koji će biti gravitaciono polje pozitivnih energija, glasati svi oni koji žele moderan, jedinstven i savremen Mostar. To je cilj i očekivanje”, izjavio je Zvizdić.

N1

On je kazao da u političkom svijetu postoji politički bonton koji važi svugdje, a to je da koalicija koja ima najviše glasova ima pravo da predloži gradonačelnika.

“Doktor Guzin je po svim referencama najadekvatnija osoba koja treba da vodi Mostar naredne četiri godine. Koalicija za Mostar je objavila program, precizno smo kazali kakav Mostar želimo, koji će konačno sa Gradskim vijećem i gradonačelnikom prekinuti blokadu, kako bi Mostar svoje resurse stavio u funkciju razvoja”, kazao je na pres-konferenciji.

BH blok i “Ostajte ovdje” već proslavili rezultate izbora

Zanimljivo, niti HDZ niti SDA i stranke okupljene oko nje nisu slavili pobjedu u svojim izbornim štabovima dok su rezultate izbora proslavili u BH bloku i “Ostajte ovdje”, koalicija koja okuplja srpske stranke.

BH blok je slavio nakon objave preliminarnih rezultata. Iz BH bloka koju čine Naša stranka i SDP poručuju da su ovo bili historijski izbori za njih te da će zajedno s Prvom mostarskom partijom, biti “odlučujuči faktor za Grad Mostar”.

N1

Uz sevdalnike, narodne pjesme i šampanjac, članovi BH bloka su proslavili izborne rezultate u gradu na Neretvi.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je za N1 kako su se u BH bloku nadali ovom rezultatu koji predstavlja veliki uspjeh. Istakao je da je posebno sretan što je Naša stranka postala parlamentarna stranka u Gradskom vijeću Mostara.

Komentirao je i pozive stranaka da uđu u koaliciju s njima.

#related-news_0

“Interesantno je da ljudi koji su ‘izdajice’ i ‘antidržavni elementi’ sada postali odjednom poželjan koalicioni partner. Držimo prevagu između dva bloka i savim je sigurno kada budemo imali precizan broj mandata i vidimo odnose snaga u Gradskom vijeću da ćemo donijeti odluke koje su najbolje za građane Mostara. To će biti odluka BH bloka, a ne niti jednog od ova dva bloka”, kazao je Kojović.

U štabu liste “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar”, koju čini koalicija srpskih stranaka, uključujući i SDS i SNSD, imali su itekako razloga za slavlje. Kako sada stvari stoje, u narednom sazivu Gradskog vijeća Mostara imat će svog predstavnika.

Šef izbornog štaba Luka Petrović za N1 je kazao da još uvijek treba sačekati da se svi glasovi zbroje, te očekuje da stanje u gradu na Neretvi bude bolje i da pozicija Srba bude vidljivija.

HRK – iznenađenje izbora

Zbog toga je iznad pravoslavne crkve u ovom gradu upriličen vatromet. U štabu ove liste čuli su se aplauzi i slavilo se.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž kazao je kako preliminarni rezultati izbora za Gradsko vijeće Mostara pokazuju da će HRS imati svoje vijećnike te da će biti druga opcija među hrvatskim političkim strankama.

#related-news_0

”Još uvijek je rano davati neke ocjene kako će izgledati Gradsko vijeće i koliko ćemo mi imati vijećnika no informacije koje dobivamo s terena trenutno pokazuju da smo druga opcija među hrvatskim političkim stankama, a treća ukupno”, kazao je Raguž.

HDZ 1990 – nezadovoljan

N1

Jedina stranka koja je javno izrazila nezadovoljstvo izborim rezultatima je HDZ 1990.

“Nismo zadovoljni našim rezultatima. Trendovi pokazuju da je apsolutni pobjednik izbora HDZ BiH i ja im na tome čestitam”, kazao je nositelj liste HDZ-a 1990 za gradsku izbornu jedinicu Mostar Slaven Princ.

#related-news_0

”Mi ćemo napraviti kvalitetnu analizu svega urađenog i propuštenog. Nakon toga ćemo odrediti put kojim želimo ići. Drago mi je da će se nakon 12 formirati Gradsko vijeće. Pred tim ljudima stoji nezahvalan zadatak, ali vrlo odgovoran jer je puno toga na čekanju”, izjavio je Princ.

Dodao je kako se nada da će nova zakonodavna vlast u Mostaru uspjeti pomaknuti grad naprijed i stvoriti od njega mjesto ugodno za život.

Nešto više od 100.000 građana s pravom glasa biralo je u nedjelju novi saziv Gradskog vijeća Mostara.

#related-news_0

To su prvi lokalni izbori u Gradu na Neretvi nakon 12 godina, a za 35 mjesta u Gradskom vijeću natjecalo se 370 kandidata iz 31 političkog subjekta (22 političke stranke, 5 koalicija i 4 nezavisna kandidata).

U Mostaru su 20. decembra održani prvi Lokalni izbori nakon 12 godina, a malo iza ponoći Centralna izborna komisija saopštila je prve preliminarne rezultate za gradsku jedinicu Mostar, koja će u Gradskom vijeću Mostara dati 13 vijećnika.

Preliminarni rezultati

Prema pristiglim i prebrojanim rezultatima u ovom dijelu HDZ BiH je osvojio 6.310 glasova, Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) je dobila 3.820 glasova, HRS 1.056 glasova, BH blok 902.

Dalje, srpska lista okupljena iza Koalicije Ostajte ovdje dobila je 522 glasa, HDZ 1990 350, Platforma za progres 305, Neovisna lista Pravo na grad dobila je 226 glasova, Mostar moj dom koalicija osvojila je 166 glasova, dok je Lijevo krilo sakupilo 155 glasova.

Nove preliminarne rezultate CIK će saopštiti 21. decembra u 9:00 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad