Apel iz EU: Pozivamo bh. vlasti da ponovo otvore Biru i objekat kod Tuzle

Vijesti 21. dec 202013:30 > 13:35
N1

Komesarka za unutrašnju politiku Ylva Johansson, visok predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borell i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi pozvali sue bosanskohercegovačke vlasti da ponovo otvore migrantski centar Bira i objekat u Ciljugama kod Tuzle.

Smatraju da je situacija sa migrantima u Bosni i Hercegovini alarmantna.

“Više od 3.300 izbjeglica i migranata naći će se bez pristupa osnovnom smještaju i uslugama u zemlji zbog neposrednog zatvaranja objekta u Lipi, što je bila privremena mjera za suočavanje sa situacijom sa COVID-19 tokom ljeta, a nije bilo alternativnog rješenja od strane vlasti”, navodi se u zajendičkom saopćenju.

“Pozivamo vlasti još jednom da se uzdignu iznad političkih razmatranja i ponovo otvore centar Bira i otvore objekat u Ciljugama kod Tuzle. Nadležne vlasti moraju surađivati ​​i djelovati po krajnjoj hitnosti kako bi riješile potrebe svih izbjeglica i migranata bez smještaja i spasile živote. Moraju se uzeti u obzir i interesi lokalnog stanovništva i u tom smislu ćemo raditi sa nadležnim vlastima.”

EU nastavlja podržavati Bosnu i Hercegovinu i njene građane u suočavanju sa izazovnom situacijom, te je upravo stavila na raspolaganje dodatna sredstva za ovu svrhu. EU također podržava Bosnu i Hercegovinu u njenom cjelokupnom upravljanju migracijama, uključujući azil i jačanje granične kontrole, kako bi se izgradili potrebni kapaciteti za efikasno rješavanje migracija, kazali su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad