Pitali smo Mostarce: Koliko su zadovoljni rezultatima izbora

Vijesti 21. dec 202015:19 > 19:30
N1

Dan nakon historijskih izbora Mostarci se vraćaju svojim svakodnevnim obavezama i problemima. Naša ekipa i danas je razgovarala građanima, akademskom zajednicom, poznavaocima prilika u ovom hercegovačkom gradu. Za N1 su komentarisali da li su zadovoljni dosadašnjim rezultatima i šta su njihova očekivanja od budućeg Gradskog vijeća.

Glasovi se prebrojavaju. Zgrada Gradskog vijeća Mostara uskoro će postati radno mjesto za 35 odabranih. No, nezadovoljstvo nije nestalo. Ugledna Mostarka, Štefica Galić žali jer nakon 12 godina bez izbora, izlaznost je bila preniska. A nakon svih nedaća koje su zadesile Mostar, većina nije promijenila ni političku opciju.

“Razočarenje za mene je zato što pola grada uopće nije izašlo na izbore, a od druge polovine koja je izišla samo desetak ili malo više posto nije glasalo za nacionalističke stranke, meni je to razočarenje, mislila sam da će ljudi, ne zna zašto se sve to dogodilo”, govori Štefica Galić, glavna urednica portala Tačno.net.

A građani očekuju od izabranih vijećnika i vijećnica da se neodložno posvete mnogobrojnim problemima lokalne zajednice, da im vrate nadu u bolje sutra, a gradu da vrate stari sjaj.

VEZANE VIJESTI

Izdvajamo nekoliko poruka građana Mostara vijećnicima:

“Ovdje treba da se očisti grad, ne vidim nigdje da se nešto gradi, da se nešto počne raditi, i da mladi narod ne ide u inostranstvo. Ja sam se vratio i nikome ne govorim da pođe, ovo je Amerika, ovdje”.

“Volio bih da malo urede grad ove ruševine, ono što trenutno najviše ugrožava građane u smislu da ne bi neko nastradao, zatim da pokušaju da urede kao i ostale evropske gradove, jer mislim da Mostar to zaslužuje da bude u principu kao evropski grad”.

“U ovom gradu je stvarno niz problema ali jedan od prioriteta svakako bi bio da se zaustavi odliv omladine iz ovog grada. Vjerujte mi, ovo će za kratko vrijeme, nekih pet do deset godina postati grad staraca.”.

Mnogo je pobjednika i niko nije pobjednik. U tom smjeru idu politički komentari. Nekadašnji gradonačelnik Safet Oručević smatra BH blok i Koalicija za Mostar trebaju ostvariti saradnju. No, tu nije kraj.

“Ako žele dobro gradu dogovorit će se detaljno i participirat će zajednički i izabrati gradonačelnika i naravno zajednički otvoriti razgovore sa HDZ-om kao grupacijom bez koje se u ovom gradu ništa ne može uraditi, to je ta prednost Mostara, što niko ne dominira nacionalno nego moraju svi sjesti i dogovoriti se”, kaže Safet Oručević, nekadašnji gradonačelnik Mostara.

Bivši član Centralne izborne komisije Vehid Šehić, za N1 kaže da je BH blok ostvario solidan rezultat. 

“Nema više potpune dominacije dva politička bloka. Dio građana izabrao je treći put. No, i on upozorava na neophodnost sveobuhvatnog dogovora”, rekao je Šehić i dodao: 

“Na njima je svima da dobro promisle jer niko neće imati 2/3 većinu. Moramo voditi računa da po Statutu za određena pitanja mora biti ta većina. Morat će iz te politike konflikta krenuti u politiku dijaloga”.

Akademik Slavo Kukić pak stava, ništa se nije promijenilo na političkoj sceni ni nakon ovih, po mnogima, historijskih izbora. Građani su uglavnom odabrali HDZ i SDA.

“Svi ostali bilo da su na izbore izišli u ime velikih, nacionalnih ciljeva i interesa, bilo da su se umjesto pripadnicima plemena, Mostarcima obraćali kao europskim građanima, moći će samo popunjavati javni prostor optužbama zbog onoga što će novi-stari gospodari sljedeće četiri godine činiti”, naveo je Kukić.

Ovoga puta, ipak, političari se neće moći opustiti, jer građani ih sada zbog nerada mogu i kazniti. Već na narednim izborima. Mostar više nije, kako su ga mnogi zvali, Grad slučaj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad