Katica: Problem maloljetničkih trudnoća je poraz sviju nas

Vijesti 02. jul 201510:33 > 10:35
N1

Problem maloljetničkih trudnoća u Bosni i Hercegovini, ali i regionu iz godine u godinu sve je izraženiji. Međutim, ovo je i globalni problem, navodi dr. Vahidin Katica, specijalista iz oblasti ginekologije i akušerstva na Ginekološko akušerskoj klinici KCUS.

Maloljetnička trudnoća je trudnoća adolescentica između 15 i 19 godina života.

Katica je istakao da ne postoji tačan broj slučajeva maloljetničke trudnoće, jer postoji veliki broj privatnih klinika koje ne vode evidenciju, objasnio je.

Dodao je da ova trudnoća, koja se često naziva neželjena, predstavlja veliki rizika za maloljetnice i to na dva nivoa.

“Rizik je psihički i fizički. Njihov organizam nije spreman da iznese tu trudnoću na najbolji način. Veći je broj pobačaja nego poroda, a ukoliko se porode 50 posto slučajeva završe carski mrezom”.

Katica je rekao da su na Ginekološko akušerskoj klinici KCUS-a imali slučaj porođaja 12-godišnje djevojčice.

Doktor je govorio o rješavanju ovog problema.

“Prvencija mora krenuti od svih nas. Kako je rekao jedan doktor – ulica obrazuje našu djecu pa ih život šamara”, rekao je i ocijenio da je problem maloljetničke trudnoće “poraz cijelog društva”.

Kada govorimo o problemu maloljetničke trudnoće govorimo o trojakom problemu, navodi gost Novog dana.

“Ovo nije samo problem mlade trudnice nego je i problem za roditelje, ali i društvo u cijelini. Tinejdžerke često dođu u kasnoj trudnoći kada vi ništa ne možete uraditi i onda imate jako neprijatnih i stresnih situacija. Porodica treba dobro povesti računa kako će naći način da razgovara sa svojim djetetom, jer tinejdžeri generalno odbijaju bilo kakav razgovor s njima”.

Postoje razne teorije kada bi djevojčica trebala prvi put posjetit ginekologa, ali Katica smatra da bi prva posjete trebala se desiti kada djevojčica dobije prvu menstruaciju.

Maloljetniča trudnoća sa sobom nosi i problem spolno prenosivih bolesti

“Adoloscenti su skloni probati svašta. Kada imate veći broj partnera imate i veću mogućnost da obolite. Spolne bolesti predstavljaju veliki rizik za trudnoću, a posljednice mogu biti fatalne”.