U Dnevniku N1: Ekskluzivna priča o bh. lijeku koji pomaže u liječenju Covida

Vijesti 25. dec 202016:06 > 18:34
Bosnalijek/ Zdravlje.eu

N1 ekskluzivno saznaje - Bosna i Hercegovina ima vlastiti lijek koji pomaže u liječenju COVID-a. Riječ je o lijeku Enkorten farmaceutske kompanije Bosnalijek, a klinička istraživanja su nedavno završena.

Kako N1 saznaje, kliničko ispitivanje je pokazalo da je Bosnalijekov lijek Enkorten djelotvoran za liječenje oboljelih od Covida.

Klinička studija je provedena u periodu od aprila do septembra 2020. godine na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjoj Luci, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Kliničkoj bolnici Zenica i Bolnici Travnik.

Kliničko ispitivanje je pokazalo da je lijek efikasan i siguran za primjenu kod srednje teške kliničke slike COVID-19 infekcije u bolničkim uslovima te da značajno pomaže i ubrzava oporavak ovih pacijenata, potvrđeno je za N1 iz Bosnalijeka.

Enkorten je lijek koji ima imunomodulatorno djelovanje i već godinama je registrovan u BiH gdje se koristi u liječenju relapsno-remitentne multiple skleroze, najčešćeg oblika ove bolesti.

Sve detalje te ispovijest pacijenta koji je koristio ovaj lijek, donosimo u Dnevniku N1 u 19 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad