Snijeg, minusi, jak vjetar… Migranti u lošim uvjetima u nekadašnjem kampu Lipa

Vijesti 26. dec 202015:44 > 15:50
N1

Migranti koji se nalaze u nekadašnjem kampu Lipa suočeni su s brojnim izazovima. Snijeg, vjetar i jako loši uslovi i danas su prizor koji dolaze iz kampa Lipa.

Reporterka N1 Adisa Imamović, javila je s mjesta događaja kako migranti nemaju ni vodu, ni struju, a hranu dobijaju jednom dnevno.

Stotine migranata boravi u onome što je ostalo od nekadašnjeg kampa Lipa nakon požara u srijedu. Snijeg je padao čitavu noć, a s obzirom na to da je vjetar izuzetno jak na području nekadašnjeg kampa Lipa je izuzetno hladno.

Migranti ističu kako ne mogu da vjeruju da niko nije ponudio alternativno rješenje i da su nadležne institucije, kako međunarodne, tako i one iz Bosne i Hercegovine dopustile da se zima dočeka u ovakvim uvjetima.

IOM je pobjegao, kažu.

“Ostavili su nas ovdje da umremo od gladi i hladnoće. Ako smo mi ovdje, i oni moraju biti ovdje”, poručuju migranti.

VEZANE VIJESTI

Rješenja još uvijek nema, ali je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao jučer kako bi on pristao, ali i lokalne vlasti, da se u 24 sata nađe privremeno rješenje i da se ljudi koji borave na prostoru nekadašnjeg kampa Lipa rasporede u postojeće prihvatne centre, ali ne i u prihvatni centar Bira.

U ponedjeljak bi se predstavnici državnih i lokalnih vlasti mogli sastati kako bi se pomoglo ljudima koji se nalaze na području nekadašnjeg kampa Lipa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad