Crna Gora i BiH u augustu potpisuju sporazum o razgraničenju

Vijesti 03. jul 201514:39 > 14:40
N1

Crna Gora i Bosna i Hercegovina bi najkasnije do 27. augusta i konfenencije u Beču trebalo da potpišu međudržavni sporazum o razgraničenju, saopšteno je danas u Podgorici poslije sastanka ministara spoljnih poslova dvije države, Igora Lukšića i Igora Crnadka.

Crnogorski ministar je novinarima poslije sastanka kazao da je Crna Gora “spremna da stvori uslove” za potpisivanje tog sporazuma najkasnije do Bečke konferencije, ali je napomenuo da se to može uraditi i ranije ako se dogovore dvije države.

Crna Gora i BiH su tokom prošle godine završile posao demarkacije državne granice, a dvije vlade usaglasile sporazum o razgraničenju.

To pitanje su međutim otvorili pojedini politički krugovi u Sarajevu tražeći da primorska prevlaka Sutorina pripadne BiH i da se usaglašeni međudržavni dokument poništi.

Otvaranje pitanja Sutorine pred Predstavničkim domom BiH je zateglo odnose dvije države, pa je Crna Gora odložila slanje ambasadora u Sarajevo, dok je bh. strana povukla ambasadora iz Podgorice na konsultacije.

Parlament BiH je nedavno odbacio Rezoluciju o Sutorini, što je pozdravila zvanična Podgorica poručivši da brzo šalje ambasadora u Sarajevo.

Ministar spoljnih poslova BiH je ocijenio da otvaranje pitanja Sutorine “nije podiglo tenzije” između naroda dvije države i konstatovao da se dva susjeda “vraćaju u normalne odnose”.