Avdović: BiH se koristi u odmjeravanju snaga velikih sila

Vijesti 07. jul 201522:16 > 22:19
N1

U Dnevniku u 22 sata na N1 televiziji, u javljanju uživo ponovo smo ugostili Erola Avdovića, novinara i dopisnika iz štaba Ujedninjenih nacija.

Istakao je Avdović da rješenje, što smo i saznali nakon trećeg odlaganja sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, nije pronađeno, a da ćemo finalnu sliku imati sutra.

Kazao je Avdović da je i sam na e-mail adresu dobio potvrdu o odgađanju sjednice, što je prokomentarisao kao znak da se pregovori nastavljaju. ”Možda ćemo pametniji biti sutra”, dodao je.

Od ranije nam je poznato da je najsporniji dio rezolucije o Srebrenici, koji je predložila Velika Britanija zapravo dio u kojem kaže da se u Srebrenici desio genocid, što je suštinski u skladu sa svim do sada objavljenim presudama i konvencijama.

Ono što je dodao jeste i to da Rusija nema neku historiju pri UN-u koja se tiče donošenja i stavljanja vetoa na neku od odluka. Dodao je i to da ”sve vodi k tome da će rezolucija biti usvojena, što znači da Rusija neće staviti veto”.

Avdović je za N1 kazao i to da je najsigurnije reći da su sve opcije na stolu – što je širok pojam, ali diplomatski potez. Ipak, s druge strane može doći do preokreta, ako neka od dvije strane (Britanija i Rusija) odluči povući do kraja.

Istina je i to, ističe Avdović, da je Zapad involviran u slučaj rezolucije o Srebrenici, budući da se spominjalo i to da je slična rezolucija usvojena za Ruandu, prošle godine u istoj sali Vijeća sigurnosti UN-a. U svakom slučaju, rezolucija koja je na stolu, a još jednom je potcrtano je ”edukativna, a ne osuđujuća”.

Komentar Erola Avdovića, na samom kraju javljanja u Dnevniku N1 televizije je dosta interesantan, a kaže: ”BiH, region i Balkan se ponovo upotrebljavaju u odmjeravanju snaga velikih sila. Povod može biti nešto puno dublje od same Srebrenice”.