Savjeti prim. dr. Mitić: Ne izlazite na sunce i pijte vodu

Vijesti 08. jul 201509:25 > 09:28
N1

Meteorološke internet stranice prenose najozbiljnije upozorenje da bi danas čitavu regiju jugoistoka Starog kontinenta mogao pogoditi vrhunac vrelog vremena. I BiH bi danas mogao pogoditi toplotni udar, a meteorolozi najavljuju temperature do 40 stepeni.

Liječnici upozoravaju da se izbjegava boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, pije dosta vode, nosi lagana odjeća svijetlih boja i rashlade prostorije tokom jutra i večeri kada je svježije.

Tim povodom gošća Novog dana bila je prim. dr. Ružica Mitić iz Hitne pomoći u Sarajevu.

Naša preporuka bi bila da se izlazi do 9 ili 10 sati zbog visoke temperature, a nakon toga da se ne izlazi do 23 sata. Temperatura utječe na sve osobe, bez obzira bili oni mladi ili stari. Preporuka za hronične bolesnike je da ne izlaze preko dana, da provjetre prostore i da navuku roletne ili neku drugu zaštitu od sunca“, rekla je prim. dr. Mitić.

Ona je preporučila da treba voditi računa o piću i ishrani, te da šećer i alkohol treba izbjegavati, kao i tešku prehranu što podrazumijeva preslatku ili preslanu hranu. Također preporučiča je da oni koji su izloženi suncu tokom dana nose prijatnu i pamučnu odjeću, te da obavezno pokriju glavu šeširom ili kačketom.

Proteklih dana zabilježene su visoke temperature.

U prethodnim danima smo govorili i upozoravali da se djeca, trudnice i starije osobe što manje kreću tokom dana. Ipak bilo je osoba koji su se javili u Hitnu pomoć“, kazala je prim. dr. Mitić.

Voda ili nezaslađeni čaj se preporučuje svima, dva do dva i po litra dnevno za mlađe osobe.

Kada se osjeti žeđ to znači da je organizam u stanju dehidracije. Takvu pojavu treba na vrijeme spriječiti“, istakla je doktorica.

Sutra su najavljena zahlađenja.

Broj meteroapata se povećao u posljednjih nekoliko godina. Promjene smetaju svima. Osobama s kardiovaskularnim problemima će biti posebno izraženo prilagođavanje. Ipak i za najzdraviji organizam treba nekoliko dana da bi se prilagodili na pad temperature od 10-15 stepeni Celzijusa“, napomenula je radnica Hitne pomoći.