Reakcije na potvrđeni dolazak Vučića u Srebrenicu

Vijesti 08. jul 201513:52 > 13:54
N1

Sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija povodom prijedloga britanske rezolucije o Srebrenici odgođen je za danas u 16 sati. Velika Britanija poslala je Rusiji sedmi prijedlog dokumenta.

Dok čekamo neizvijestan početak sjednice, Zvonko Komšić prati reakcije zvaničnika u BiH. Podsjećamo, BiH još uvijek nema zvaničan stav o rezoluciji o Srebrenici.

Na pitanje da li ima reakcija na potvrđeni dolazak Aleksandra Vučića u Potočare 11. jula, Komšić je rekao kako uz rezoluciju o Srebrenici, najava da će Aleksandar Vučić doći na obilježavanje dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici, jedna je od današnjih top tema u BiH. Svoj komentar dao je načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković. On je kazao da će predsjedniku Vlade Srbije biti dobri domaćini, ali da sam Aleksandar Vučić mora pokazati da li će priznati ili poniziti dostojanstvo žrtava.

Svoj komentar dao je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Pozdravio je dolazak Aleksandra Vučića u Srebrenicu, međutim ovaj potez ne smatra historijskim.

A hoće li Vijeće sigurnosti UN izglasati rezoluciju o Srebrenici, sačekaćemo danas. Od 16 sati najavljen je nastavak sjednice u New Yorku. Svoj komentar dao je i predsjednik RS Milorad Dodik. On je izrazio nadu da će Velika Britanija povući ovu rezoluciju jer, kako kaže, neće biti saglasnosti da se dogovore.

Tekst, podsjetimo, odnosno sedma verzija je na stolu koju je predložila Velika Britanija.

Sjednica Vlade RS posvećena ovom pitanju zakazana je za poslijepodnevne sate, a šef bh. diplomatije Igor Crnadak i danas je dao izjavu povodom ove rezolucije. I dalje BiH nema jedinstven stav o ovom pitanju i kako je Crnadak kazao, rezolucija neće doprinijeti poboljšanju situacije na ovim prostorima, a onaj koji je i dalje bez komentara jeste bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.