Tužilaštvo BiH: Uhapšen konzul savjetnik MVP-a BiH

Vijesti 08. jul 201514:57 > 15:01
Tuzilastvobih.gov.ba

Po nalogu glavnog tužioca Tužilaštva BiH uhapšen je konzul savjetnik Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH.

Aktivnosti se provode po nalogu i pod nadzorom glavnog tužioca Tužilaštva BiH i glavnog tužioca Pariza.

Aktivnosti se provode kao nastavak rada u predmetu kodnog naziva „CD“, koji provodi zajednički istražni tim iz BiH i Francuske, a odnosi se na kaznena djela organizovanog kriminala i trgovine ljudima.

Tužilaštvo BiH je istragom utvrdilo da je jedan od uposlenika diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Parizu, sudjelovao u nezakonitim aktivnostima koje se odnose na izdavanje dokumenata i omogućavanje putovanja i boravka većem broju osoba uglavnom romske nacionalnosti s područja BiH, radi činjenja kaznenih djela u Francuskoj.

Navedeni uposlenik veleposlanstva je lišen slobode u Sarajevu, stavljen pod nadzor i onemogućen mu je doticaj sa službenim dokumentima, te će vrlo brzo biti prebačen u Tužilaštvo BiH.

Postupajuća tužiteljica Posebnog odjela za organizovani kriminal Diana Kajmaković, u stalnom je kontaktu s timom koji vodi istragu a ostvarena je značajna saradnja sa SIPA-om i Ministarstvom vanjskih poslova BiH.

Tužilaštvo BiH i tužilaštvo Francuske zajednički provode ovu akciju na najvišoj profesionalnoj razini.

Ova zajednička akcija potvrđuje da je Tužilaštvo BiH jak pravosudni partner drugim tužilaštvima u EU i da ima nulti stepen tolerancije prema koruptivnim ponašanjima i zloupotrebama službenog položaja, naročito u slučajevima kada se zloupotreba položaja odnosi na trgovinu ljudima u kojoj učestvuju visoko pozicionirani službenici u institucijama BiH, saopćeno je iz bh. tužilaštva.