Suzdržani: "Rezolucija o Srebrenici ne gleda naprijed"

Vijesti 08. jul 201518:39 > 18:56
N1

Na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se glasalo o Rezoluciji o Srebrenici, Rusija je ulaganjem veta oborila Rezoluciju, jer je ova država stalna članica Vijeća sigurnosti. Nigerija, Kina, Vencuela i Angola su bile suzdržane.

Predstavnici ovih zemalja su svoje odluke obrazložili rečenicom da “Rezolucija nije potpuna i tekst nije izbalansiran”, nakon čega su pozvale UN da “preispita tekst o kojem bi se naknadno glasalo”.

Predstavnik Angole je kazao da tekst treba uzeti u obzir i ostale žrtve u regiji i da smatraju da “predložena rezolucija ne gleda naprijed“.

Ambasador Venecuele je kazao da osjeća poštovanje i žal prema žrtvama, ali je glasao kao “suzdržan”.

Tekst nije izbalansiran, jer ne može samo jedan narod biti kriv za zločine. Pozivam UN da preispitaju svoju odgovornost također“, kazao je.

Predstavnik NR Kine Liu Jieyi je kazao da trenutno “članovi Vijeća imaju veliki znak pitanja iznad glave”.

Članovi vijeća imaju veliki znak pitanja iznad glave. Hoćemo li glasati ukoliko postoje razlike u stavu? To ne treba da utiče na jedinstvo Vijeća. Mi mislimo da se treba sudržati od prijevremenih reakcija“, dodao je.

Ambasador Nigerije se složio sa ovim razlozima i također se izjasnio kao “suzdržan” i time je konačni broj suzdržanih u glasanju bio četiri.