Nema reakcija članova Predsjedništva BiH na glasanje u UN-u

Vijesti 08. jul 201519:44 > 19:48
N1

U našoj zemlji su se s velikom pažnjom pratila zbivanja u Vijeću sigurnosti UN-a. Bosna i Hercegovina, podsjetimo, po pitanju rezolucije nije imala jedinstven stav. Sve je pratio reporter Zvonko Komšić koji je govorio o reakcijama u BiH.

Reakcija još uvijek nema i ovakav scenarij se nije očekivao ako pitamo političare u FBiH. Onaj koji je htio bar dati komentar uoči glasanja, bio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i kazao je kako bi eventualno ulaganje veta Rusije, što se naposljetku i dogodilo, ne bi bilo usluga ni srpskom narodu ni Srbiji.

Međutim, nakon što je izglasano da neće biti usvojena rezolucija o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a, nije bilo mnogo reakcija bh. političara, a nisu se oglašavali ni članovi Predsjedništva BiH. Uspjeli smo da kontaktiramo predsjedavajućeg ove institucije Mladena Ivanića koji je kazao da još uvijek nema komentar i da će ga saopćiti svojevremeno. S druge strane, Bakir Izetbegović i Dragan Čović nisu odgovarali na naše telefonske pozive.

Kako saznajemo, nešto prije 18 sati u zgradi Predsjedništva BiH počeo je neformalni sastanak članova Predsjedništva BiH nakon kojeg bi možda mogli očekivati neko saopćenje.

Onaj ko je htio dati komentar nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a jeste šef bh. diplomatije Igor Crnadak. On je kazao da je dobro što rezolucija nije usvojena jer bi u ovakvom tekstu kakav je bio predložen samo dovelo do novih podjela i do novih tenzija u BiH.

Oglasio se i načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković koji kaže da je neusvajanjem rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a poražena svjetska pravda uspostavljena kroz međunarodni sud.