Evropski parlament glasa o rezoluciji o Srebrenici

Vijesti 09. jul 201508:36 > 09:01
REUTERS/Vincent Kessler

Počelo je zasjedanje Evropskog parlamenta na kome će se danas glasati o usvajanju rezoluciji o Srebrenici.

Rezolucija o Srebrenici uvedena je u dnevni red nakon što je prijedlog hrvatskog poslanika Ivana Jakovčića da ona bude donesena najprije bio odbačen, a zatim prihvaćen u vanrednoj proceduri.

U nacrtu, koji je nastao usaglašavanjem prijedloga koji su jučer podnijeli predstavnici sedam poslaničkih grupa (narodnjaci, socijalisti, liberali, zeleni, konzervativci i dvije manje evroskeptične stranke), oštro se osuđuje zločin u Srebrenici, koji se u skladu sa presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde označava kao genocid.

Kao odgovorne za “masovnu egzekuciju više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka iz Srebrenice”, nacrt označava “snage bosanskih Srba pod komandom generala Ratka Mladića, uz učešće paravojnih i neregularnih jedinica”.

“To je najveći ratni zločin koji se desio u Evropi nakon Drugog svjetskog rata”, piše u prijedlogu rezolucije.

U usaglašenom tekstu navodi se da se “blizu 1.200 Srebreničana još vodi kao nestali, kao i da je na hiljade žena i djece deportovano, a mnoge žene su i silovane”.

U prijedlogu rezolucije najoštrije se osuđuju i svi ostali zločini u ratu u bivšoj Jugoslaviji, a porodicama žrtava se upućuju izrazi saučešća.

“Evropski parlament najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici i svečano objavljuje da se tako jeziv zločin nikada ne smije ponoviti i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se ne ponovi, odbija se svako poricanje, relativizacija i neistinito tumačenje genocida”, ističe se se u dokumentu.

Od političkih lidera u BiH zahtijeva se da “priznaju događaje iz prošlosti i da zajedno rade da osiguraju bolju budućnost svim građanima”, a od susjednih država, ali i vjerskih lidera, umjetnika, radnika u kulturi i predstavnika civilnog društva traži se da im u tome pomognu.

Parlament naglašava posvećenost EU evropskoj perpektivi i pridruživanju BiH i svih država Zapadnog Balkana, te naglašava važnost regionalne saradnje u tom procesu.

“Evropski parlament podstiče razvoj obrazovnih i kulturnih programa koji promovišu razumijevanje uzroka takvih zlodjela, i podižu svijest o potrebi održanja mira i promovišu ljudska prava i međuvjersku toleranciju”, kaže se u tekstu.