Evropski parlament oštro kritikovao ruski veto

Vijesti 09. jul 201510:33 > 10:56
REUTERS/Vincent Kessler

Ruski veto na prijedlog britanske rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija našao se na metih kritika predstavnika Evropske komisije i poslanika Evropskog parlamenta.

Tokom jutrošnje rasprave EP-a o rezoluciji o Srebrenici o kojoj će poslanici glasati kasnije danas, evropski komesar za socijalna pitanja Ginter Etinger je u ime Evropske komisije izrazio žaljenje zbog toga što je Rusija sinoć uložila veto u VS UN.

On je istakao da Komisija snažno podržava prijedlog rezolucije EP i da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da zajedno rade na pomirenju i ostvarivanju evropske perspektive.

Komisija će pomoći Bosni i Hercegovini i svim državama u regionu da se integrišu u EU i ostvare bolju budućnost za svoju djecu”, kazao je on.

Oštru osudu ruskog veta izrazilo je tokom polusatne rasprave nekoliko poslanika, uključujući Tanju Fajon i Davora Plenkovića, koji su istakli da je tim važnije da rezolucija EP danas bude usvojena.

U prijedlogu rezolucije EP oštro se osuđuje genocid u Srebrenici, a kao krivci se označavaju snage bosanskih Srba na čelu sa generalom Ratkom Mladićem.

Iz finalne verzije teksta je, međutim, izbačen zahtjev poslaničke grupe narodnjaka (EPP) da se za učesće u genocidu okrive i neregularne policijske snage koje su na bosansku teritoriju ušle iz Srbije”.

Poslanik Ivan Jakovčič, koji je inicijator rezolucije, istakao je da ona nije uperena protiv Srbije i srpskog naroda, već je cilj da se osigura da se takav zločin više ne ponovi.

“U ratu su svi činili zločine, pa i pripadnici mog naroda”, rekao je hrvatski poslanik i dodao da je dobro i važno što će premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovati komemoraciji žrtvama Srebrenice u Potočarima u subotu.

Gotovo svi poslanici su tokom današnje debate govorili o potrebi pomirenja i izgradnji zajedničke budućnosti, ukazujući da je i Evropska unija, nastala na ruševinama Drugog svjetskog rata, primjer da je to moguće.

Jedan od rijetkih disonantnih glasova čuo se od strane slovačkog poslanika sa krajnje ljevice Miroslava Ransdorfa, koji je za rat u BiH okrivio Sjedinjene Američke Države, a za srebreničku tragediju komandanta bosanskih snaga Nasera Orića.