Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Srebrenici

Vijesti 09. jul 201513:24 > 13:27
N1

Evropski parlament je na današnjoj sjednici usvojio Rezoluciju o Srebrenici.

U debati prije glasanja najprije je pročitana izjava Evropske komisije kojom se osuđuje genocid počinjen u Sebrenici prije 20 godina koji je ostavio duboke rane kako u BiH, tako i u čitavoj Evropi.

U izjavi Evropske komisije osuđuje se neusvajanje rezolucije o Srebrenici u Njujorku.

REUTERS/Vincent Kessler

Tokom jutrošnje rasprave EP-a o rezoluciji o Srebrenici o kojoj će poslanici glasati kasnije danas, evropski komesar za socijalna pitanja Ginter Etinger je u ime Evropske komisije izrazio žaljenje zbog toga što je Rusija sinoć uložila veto u VS UN.

On je istakao da Komisija snažno podržava prijedlog rezolucije EP i da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da zajedno rade na pomirenju i ostvarivanju evropske perspektive.

Komisija će pomoći Bosni i Hercegovini i svim državama u regionu da se integrišu u EU i ostvare bolju budućnost za svoju djecu”, kazao je on.

Usaglašeni tekst Rezolucije 

U usaglašenom tekstu se podsjeća da se “oko 1.200 Srebreničana još vode kao nestali“, te da su “na hiljade žena i djece deportovane, a mnoge žene su i silovane“.

Tragični događaji u Srebrenici su ostavili duboke emocionalne ožiljke i stvorili dugotrajne prepreke političkom pomirenju naroda BiH“, navodi se u tekstu, u kojem se ističe i saodgovornost UN, koje “nisu ispunile mandat da zaštite stanovnike zaštićenih zona“.

U prijedlogu rezolucije se najoštrije osuđuju i svi ostali zločini u ratu u bivšoj Jugoslaviji, a porodicama žrtava se upućuju izrazi saučešća.

Također, ističe se i da se zločin poput onog u Srebrenici nikada ne smije ponoviti i da će Evropski parlament učiniti sve što je u njegovoj moći da se ne ponovi, te se “odbija svako poricanje, relativizacija i neistinito tumačenje genocida“.

Od političkih lidera u BiH se traži da “priznaju događaje iz prošlosti” i da zajedno rade da obezbijede bolju budućnost svim građanima, a od susjednih država, ali i vjerskih lidera, umjetnika, radnika u kulturi i predstavnika civilnog društva se traži da im u tome pomognu.

Evropski parlament u dokumentu naglašava posvećenost EU evropskoj perpektivi i pridruživanju BiH i svih država zapadnog Balkana, kao i važnost regionalne saradnje u tom procesu.

Evropski parlament podstiče razvoj obrazovnih i kulturnih programa koji promovišu razumijevanje uzroka takvih zlodjela i podižu svijest o potrebi održanja mira i promovišu ljudska prava i međuvjersku toleranciju“, navodi se u dokumentu, uz “posebnu podršku ‘Majkama Srebrenice i Žepe’ na podizanju svijesti i građenju osnova za pomirenje“.