Fajon: Rezolucija govori o žrtvama, ne osuđuje jedan narod

Vijesti 09. jul 201514:18 > 14:23
Fena

"Zadovoljna sam što je Evropski parlament sa velikom podrškom usvojio rezoluciju o Srebrenici", rekla je zastupnica Tanja Fajon za N1.

Evropski parlament danas je usvojio Rezoluciju kojom se obilježava sjećanje na sve žrtve genocida iz Srebrenice i okrutnosti počinjene tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, a svim žrtvama odaje počast.

Rezolucija kojom se “snažno osuđuje genocid u Srebrenici, odlučno izjavljuje da se takvi strašni zločini ne smiju više nikada ponoviti i navodi da će učiniti sve u svojoj moći da spriječi ponovno počinjenje takvih djela, odbacuju svi oblici negiranja, relativizacije ili pogrešnog tumačenja tog genocida” za Fajon je “značajan tekst”.

“Ovo je značajan tekst, više poziv da se nešto slično kao što je što je genocid u Srebrenici više nikad ne ponovi”, rekla je zastupnica koja je dodala da je pravi put BiH, put ka EU. “Na Evropskom parlamentu je da pruži podrška BiH te da bh. političari iskoriste tu priliku”.

Evropski parlament je danas osudio i ruski veto na usvajanje rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih Naroda.

“Smatramo da nije bila potrebna politizacija kada je riječ o rezoluciji. Rezolucija govori o žrtvama i strašnim zločinima na prostoru zapadnog Balkana”, navodi Fajon i zaključuje da “ne razumije” ruske optužbe da se u tekstu osuđivao samo jedan narod za zločine u bivšoj Jugoslaviji.