Posljednja etapa: Fajon i Cormack se pridružile Maršu mira

Vijesti 10. jul 201514:19 > 14:26
N1

Učesnici Marša mira prolaze posljednju etapu svog pješačkog pohoda kako bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Iz Gornjih Potočara izvještavala je Tina Jelin-Dizdar.

Sve je proteklo bez problema, tek nekoliko manjih ljekarskih intervencija je bilo. Ljudi su prepješačili gotovo stotinu kilometara, ali sve protiče u veselom duhu.

Učesnici se trenutno nalaze u mjestu Šušnjeri – nekih dvadesetak kilometara od Memorijalnog centra Potočari. Tamo će se odmoriti, obaviti molitvu gdje će im se obratiti neke zvanice.

Uz ostale učesnike Marša mira, stigla je i američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack koja je kazala kako je čast i privilegija doći u Srebrenicu, u kolonu Marša mira sa svojim sinom s obzirom na sve ono što Srebrenica jeste za cijeli svijet.

Također, Marš mira sve do Potočara ispratiće i Tanja Fajon, zastupnica u Evropskom parlamentu koja je naglasila kako je ruski veto na rezoluciju o Srebrenici sramotan, a da je Evropski parlament položio ispit.

Marš mira u Potočare bi trebao stići oko 17 sati. Tada će se sastati i sa kolonom koja je jutros krenula iz Žepe, a njima će se pridružiti, tradicionalno već, i motoristi i biciklisti koji dolaze iz Hrvatske, Srbije i BiH.