Meron: Sudske presude ne liječe duboke rane

Vijesti 11. jul 201511:27 > 11:30
N1

Predsjednik Tribunala u Haagu, Theodore Meron, nakon glavnog tužitelja Serge Brammertza stao je za govornicu u komemoracionoj sali Memorijalnog centra u Potočarima.

Meron je prije 10 godina bio predsjedavajući sudija Haaškog Tribunala, kada je donesena jedna od prvih presuda po žalbi, na Radoslava Krstića, u kojoj je zločin u Srebrenici okarakterisan kao genocid.

Tom prilikom je pročitao jedan odlomak iz presude Krstiću, u kojoj se kaže da je genocid sramotan čin i zaslužuje svaku osudu.

”Oni koji planiraju i provode genocid žele da liše čovječanstvo velikog bogatstva koje čine narodi, rase, etničke grupe i religije. to je zločin protiv cijelog čovječanstva”, kazao je Meron.

“Zakon ne smije oklijevati da počinjeni zločin nazove njegovim pravim imenom. Genocidom. Bosanski muslimani ubijeni su zbog ličnosti i identiteta”, navodi predsjednik Tribunala u Haagu, dodavši da Međunarodni sud pravde počinjeni zločin u Srebrenici naziva genocidom.

“Ne smijemo zaboraviti sudske presude same po sebi ne liječe duboke rane, i ne vode pomirenju. ne mogu vratiti stradale”.

“Danas kada se sjećamo svima koji su izgubili života, sjetimo se i onih koji su se pobrinuli da nikada ne zaboravimo prošlost”, istakao je Meron na koncu obraćanja.