Potočari: Ekipe Hitne pomoći 11. jula pregledale 618 osoba

Vijesti 13. jul 201513:57 > 13:59
Anadolija

Ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo su u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari 11. jula na obilježavanju 20. godišnjice od genocida počinjenog u Srebrenici, intervenisale više puta te pružili pomoć za 618 osoba koje su medicinski zbrinute.

Prema riječima direktorice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Sene Softić – Taljanović, tokom medicinskog obezbjeđenja kolektivne dženaze u Potočarima, najviše pacijenata javilo se sa “uobičajnim” oboljenjima koja su specifična za događaj ovog tipa.

“Dominirali su pacijenti sa stresnim akutnim reakcijama kao i povišenim krvnim pristiskom pored redovno uzete terapije. Veliki broj pacijenata se javio zbog glavobolje jer su temperature zraka bile izuzetno visoke”, kazala je za Anadoliju.

Kako je naglasila, izvjestan broj pacijenata učesnika Marša mira javio se medicinskim ekipama usljed poteškoća sa kretanjem.

“Imali su žuljeve na nogama, tabanima, skočnom zglobu. Sve je zapravo bilo blagovremeno zbrinuto na licu mjesta i nismo imali nijednog pacijenta koji je bio životno ugrožen”, istakla je Softić – Taljanović.

Također je podsjetila kako nije bilo zbrinutih pacijenata nakon incidenta koji se desio u Potočarima, gdje je napadnuta delegacija na čelu sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

“Naše mobile ekipe su bile raspoređene i na mjestu gdje se i desio incident, ali nije bilo nijedne intervencije, nasreću”, naglasila je.

Podsjećamo, obilježavanje 20. godišnjice od genocida u Srebrenici u Memorijalnom centru u Potočarima medicinski je obezbjeđivalo osam timova Javne ustanove Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo uz pomoć ekipa iz drugih kantonalnih službi.