Klima šest godina prekrivala spomenik kulture

Vijesti 14. jul 201519:26 > 22:34
N1

Postavljanje klima uređaja na zgrade koje predstavljaju spomenike kulture dovodi do njihovog uništavanja, ali predstavlja i kršenje propisa. Međutim, jedan spomenik kulture u Beogradu - dobio je bitku i to zahvaljujući društvenim mrežama i slučajnim prolaznicima.

Ono što je počelo na društvenim mrežama, dobilo je svoj epilog. Punih šest godina, na zgradi broj 13 u Ulici vojvode Milenka, na spomeniku kulture Grada Beograda, stajala je i klima, sve dok se na društvenim mrežama nije pojavila fotografija.

Pitanje glasi – gdje su nadležni bili do sada?

“Jesmo nadležni, ali postupamo samo po prijavi građana, kada se neko požali i prijavi da ima problem, onda postupamo i utvrđujemo na licu mjesta činjenično stanje. Kada je predmet prijave zgrada koja je spomenik kulture, moraju da imaju rješenje ili saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture”, objasnio je Darko Dujović iz komunalne inspekcije.

Bez takvog rješenja, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture ima nadležnost da obustavi radove na objektu, odnosno da podnese zahtjev nadležnom organu za rušenje ili povrat objekta u prvobitno stanje.

“Postavljanje klima uređaja na način kojim se u potpunosti degradiraju umjetničke i arhitektonske vrijednosti, svih objekata koji uživaju zaštitu u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima nije dozvoljeno i može se prijaviti nadležnom Zavodu za zaštitu spomenika kulture i Sekretarijatu za inspekcijske poslove opštine u kojoj se objekat nalazi”.

Opširnije u prilogu Maje Đurić