NVO i Bišćani protiv gradnje hidrocentrala na Uni

Vijesti 15. jul 201515:19 > 15:23
Anadolija

Gradsko Vijeće Bihać, sa 16 glasova za, 10 protiv i 2 suzdržana, danas je dalo saglasnost za pokretanje postupka dodjele koncesije za mHE na lokalitetu Martin Brod i Dobrenica.

Usvojenom odlukom data je saglasnost Vladi Unsko-sanskog kantona (USK), odnosno Ministarstvu privrede za pokretanje postupka dodjele koncesije javnim natječajem, kao i eventualnih odluka koje se budu donosile u vezi sa navedenim predmetom koncesije.

Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević povodom donošenja odluke Gradskog vijeća Bihaća istakao je da se “ispostavilo se da ne treba biti apriori protiv hidrocentrala bez mišljenja struke”.

“Ako je iko za Nacionalni park Una to je Grad Bihać i to smo pokazali ulaganjem. Ali, ako želimo živjeti od turizma onda moramo konačno vidjeti koji su to benefiti od turizma i tražiti od viših nivoa vlasti da ulože daleko više sredstava od mizernih 500.000 KM koliko sad izdvajaju na NP Una”, rekao je gradonačelnik Galijašević.

Anadolija

S druge strane reakcije na odluku Gradskog vijeća Bihaća nevladinih organizacija i građana su negativne i oštre.

Aktivisti udruženja ABC koji su danas gradskim vijećnicima dostavili i peticiju od tri hiljade potpisa protiv, nakon njihove odluke, izrazili su žaljenje i objavili da umjesto turističke karte za Nacionalni park Una sad treba stajati tabla sa natpisom “Dolina centrala”.

Supruga pokojnog osnivača bihaćkih ekologa “Unski biseri” Nurzekija Marjanović je kazala za Anadoliju da je jako potresena i duboko razočarana što vidi da je životno djelo njenog muža i svih “Unskih bisera” “bačeno pod noge, zajedno sa svim relevantnim naučnim mišljenjima koje su prikupili”.

Almir Bašanović, Bišćanin koji je sudjelovao u februarskim protestima kaže da poslije ovoga “Una više nije jedina, a da su nuklearke sljedeće jer je Una dobra da se s njom hlade i reaktori po tom principu”.

Anadolija

Oglasio se čak i bivši premijer USK-a Hamdija Lipovača nakon višemjesečne izolacije, pa je preko društvenih mreža, odgovorivši gradonačelniku Galijaševiću na prozivkama tokom sjednice Gradskog vijeća Bihaća.

“Sve je to njegovo. Mama i tata mu ostavili. On može sve prodati. “Zašto je to tako? Zato što je to tako!”- po običaju će Gradonačelnik reći. A gdje su danas razna proljeća i zabrinuti građani?”, napisao je Lipovača.