Istražujemo: Šta gradnja Pelješkog mosta (od)nosi BiH

Vijesti 15. jul 201517:06 > 19:02
N1

Najbolja opcija za povezivanje juga Hrvatske je izgradnja Pelješkog mosta sa pristupnim cestama. 400 miliona maraka će koštati most, 80 miliona pristupne ceste, a ostali troškovi će iznosti 260 miliona maraka. Prelaz će biti besplatan.

Hrvatska je odlučila spojiti razdvojene obale. To će je koštati više od 700 miliona KM.

“Danas smo u pravu kad kažemo da će se taj most graditi i da je to vrlo brzo i da će procedura biti gotova u zadnjem kvartalu ove godine”, tvrdi hrvatski premijer Zoran Milanović.

Pelješki most nije samo građevinski, nego i politički projekt spajanja razdvojenih područja Hrvatske i EU-a. U temelju svega je želja da se Hrvatska spoji i da se više ne mora do Dubrovnika putovati preko teritorija druge, susjedne i prijateljske države u kojoj živi puno Hrvata, ali druge države, koja nažalost još dugo neće postati članica EU-a, kaže hrvatski premijer Zoran Milanović.

“Finansijiska vrijednost je milijardu i po, gradnja ceste je 300 miliona. Ostali troškovi, ono što ne uključuje pristupne ceste, kao i zaobilaznicu Stona iznosi milijardu kuna ili ukupno 2,8 milijardi kuna”, dodaje ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Više detalja ima Merima Šemić.