Trifunović: Lični referendum Dodika, posljedice za sve

Vijesti 16. jul 201509:57 > 09:57
N1

Narodna skupština Republike Srpske sinoć je izglasala raspisivanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, i to uprkos upozorenjima Međunarodne zajednice da je riječ o kršenju Dejtonskog sporazuma. O referendumu u Novom danu govorio je novinar i analitičar Aleksandar Trifunović.

Predsjednik RS Milorad Dodik je do sada 30 puta pominja referendum, a ovo je prvi put da je odluka ušla u parlamentarnu proceduru, navodi Trifunović

“Ova najava referenduma je ozbiljnija od prijašnjih jer dobija formu ili će je dobiti. Dodik je mijenjao razloge za raspisivanje referenduma. Ako se pogleda njegov referendum o ocijepljenju od BiH, kojim je dobio izbore 2010, ovo je niži nivo referenduma”.

Gost Novog dana ocijenjuje da predsjednik RS nema problem sa radom Suda BiH, nego sa radom svih sudova. “Atmosfera u narodu diktira potrebu za referendumom, a ovo je lični referendum Dodika”, tvrdi i dodaje da ćemo “svi snositi posljedice”.

Ako je rad Tužilaštva i Suda loš postoje mehanizmi za njegovo poboljšavanje, napominje analitičar i ističe da ni “sudovi u RS ne rade dobro”.

“Insistiranje Dodika na referenduma potvrđuje tezu da se radi o privatnom referendumu. Ali mora mu se priznati da diktira tempo, da igra igru”.

Trifunović navodi da niko ne govori šta će se desiti dan nakon referenduma, ako se održi.

“Međunarodna zajednica će se sada više baviti rješavanjem pitanja referenduma nego stvarima koje su bitne za BiH kao što su ekonomske reforme koje su potpisali svi političari pa i Milorad Dodik”.

Na kraju je naglasio da se odluka o referendumu tiče cijele BiH i da je došla u vrlo nezgodnom političkom momentu.