Novinar Ranko Mavrak: Ljubljenje i grljenje su van protokola

Vijesti 22. jul 201512:18 > 12:45
N1

Gost komentator specijalnog programa N1 televizije bio je Ranko Mavrak, dugogodišnji novinar koji je komentarisao posjetu Predsjedništva BiH Srbiji.

Mavrak je kazao da je poenta ove posjete jednostavna; da se radi o smirivanju strasti i iskazivanju političke volje da se radi u zajedničkom interesu.

Ova tema je na naslovnicama svih medija već danima i to dominira medijskim prostorom. Želim podsjetiti na jednu zanimljivu konstataciju; Čović je to opisao kao iznuđeni posjet“, kazao je Mavrak.

Mavrak je dodao da je posjeta potrebna, ali očekivanja nisu velika.

Posjeta je potrebna, treba smiriti strasti ali postoji realna opasnost. Vidjeli smo ceremoniju grljenja i ljubljenja, što je mimo protokola. Činjenica je da je pomirenje i smirenje moguće relaizovati ukoliko postoji dovoljno političke volje. Očekivanja su velika, ali u ovom trenutku nekog pretjeranog optimizma nema“, kazao je Mavrak.

Ne možete imati odnos prema BiH kao prema retardiranom rođaku kojeg ćete povremeno “pogurati”. Ukoliko BiH kao država nije stabilna, štetu trpe i štetu će imati svi u konačnici“, dodao je Mavrak.