Građani jasno rekli "NE" gradnji hidrocentrale na Uni

Vijesti 23. jul 201517:40 > 19:10
N1

Vijećnici grada Bihaća stavili su van snage odluku o saglasnosti za gradnju malih hidrocentrala na rijeci Uni, koju su samo prije sedam dana izglasali. Nakon pritiska javnosti, te građanskih protesta, odluka je suspendovana. No, je li ovo kraj bitke za Unu?

Jednoglasnu odluku dizanjem ruku “za” i “protiv” pozdravili su građani uzvicima ispod prozora gradske uprave uz parolu “Ne dirajte Unu imat ćete bunu” koja je uplašila lokalne vlasti.

Ja sam zadovoljan današnjom odlukom, građani su jasno rekli da nisu za gradnju“, rekao je Jasmin Hošić iz SDP-a.

Zašto su prije samo sedam dana donijeli odluku da se u Nacionalnom parku Una, u Martin Brodu i Dobrenici grade hidrocentrale, nemušto obrazlažu.

Mi smo izabrani od građana i nećemo dozvoliti ništa što je kontra stavu građana“, izjavio je Asmir Budimlić (SDA).

Zahtjev za razmatranje izgradnje mini HE došao je od kantonalnog Ministarstva privrede. Vijećnici odbacuju sve spekulacije, posebno one da ruski kapital preko sarajevskih biznismena hoće da gradi na rijecu Uni.

“Pomenuli su već i koncesionara povezali sa nedavnim dešavanjima u Potočarima. To je politikanstvo, jeftini politički poeni”,
rekao je Roman Jurić, predsjedavajući Gradskog Vijeća.

30.000 potpisa na ulici i podrške na društvenim mrežama sakupili su aktivisti predvođeni Udruženjem Unski smaragd. Jasno su rekli “NE” hidrocentralama na Uni.

Hidrocentrala bi se trebala graditi u gornjem dijelu rijeke, najljepšem, Martin Brodu“, smatra Majesa Dupanović iz Udruženja Unski smaragdi.

To je jedna od bitnijih tačaka biodiverziteta, ali nama je važan svaki dio Une. Borićemo se i dalje“, kazala je Aida Sejdić, aktivistica.

Javnost je malo upoznata da na Uni od prije 100 godina postoji HE Jarak u centru BIhaća, koja je proglašena nacionalnim spomenikom. Pored nje od 1954. godine postoji i HE u Kostelama.

Od 2008.godine Una ima status nacionalnog parka. Namjera onih koji bi da grade HE jeste da taj status izgubi kako bi oni lakše uspjeli da je rasparčaju i obogate se, sumnjaju aktivisti.