Zdravstvo u KS: Ljekari nezadovoljni, ispaštaju građani

N1

Mnogo je problema koji tište medicinske radnike u KS. Iz dana u dan njihov status se urušava, barem tako tvrde. Kap koja je prelila čašu je posljednje smanjenje plata od četiri posto.

Poručuju da nije prvi put da se socijalni mir kupuje preko leđa ljekara.

Iz Sindikata Doma zdravlja Kantona Sarajevo kažu da se izdvajaju ogromna sredstva za mnoštvo stvari, ali da ljekarima, od kojih zavisi zdravstveni sistem, se daje najmanje.

Menadžment s druge strane poručuje da osnove za povećanje satnice nema, a da su se platni rezovi morali napraviti zbog negativnog poslovanja Doma zdravlja Vrazovo u proteklom periodu.

Radnici su zatražili od ministrice zdravstva da se novac iz Zdravstvenog fonda raspodjeljuje pravedno. Tvrde da Klinički centar Univerziteta u Sarajevu posluje negativno, ali plate nisu smanjene.

Građani s druge strane osjećaju nezadovoljstvo doktora. Žale se na neljubaznost. Redovi čekanja su dugi, esencijalne liste lijekova su na izdisaju i u to sumnjaju da će se ikada riješiti.

Menadžment poziva da se u pegovore što prije uključi Fond za zdravstveno osiguranje, ali zbog turbulencije u vlastitom poslovanju je nedostupan za pregovore.