Bevanda: Neće biti povećanja stope PDV-a

Vijesti 28. jul 201512:58 > 13:01
Anadolija

Potpisivanjem ugovora o saradnji između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske do kraja 2020. godine bit će osigurano preko 100 miliona eura koji će se utrošiti za projekte u BiH.

Kako je naglašeno projektna saradnja će se odvijati u oblastima koji se odnose na bolju ekonomsku integraciju u EU u sferi tržišnog ekonomskog razvoja, jačanju demokratije i većeg poštivanja ljudskih prava, te kvalitetnije zaštite životne sredine.

“Švedska snažno podržava BiH na putu ka EU na svim poljima. Ovo je nastavak saradnje koja je počela prije dvadeset godina, a planirani budžet samo za ovu godinu iznosi 15 miliona eura čime Švedska spada među najveće donatore u zemlji. Švedska podržava i nastavak neophodnih reformi koje će značiti nova radna mjesta i rješavanje krhke socio-ekonomske situacije. Vlasti BiH trebaju da nastave na pitanjima reformske agende započete početkom ove godine”, istakla je Marie Bergstrom, direktorica Švedske agencije za međunarodnu saradnju (SIDA).

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, koji je bio potpisnik ugovora sa bh. strane, istakao je kako je za deset godina, u periodu 2004 – 2014. Švedska za potrebe realizacije projekata u BiH izdvojila 180 miliona eura, a da je samo prošle godine taj iznos bio 23,7 miliona eura.

Anadolija

Ministar Bevanda ocijenio je pozitivnim dogovor o reformskoj agendi koju su usvojile vlasti u BiH, te je demantivao navode kako će u narednom periodu doći do povećanja stope poreza na dodanu vrijednost (PDV).

“Naglašeno je u agendi da ako se iscrpe svi alati i ne bude drugih mogućnosti da će se na bazi analiza razgovarati i o redefinisanju stope PDV-a. Ali, brze reakcije, odnosno brza promjena stope neće biti urađena. Veoma je dobro što je agenda usaglašena od svih, kako institucija na razini BiH tako i entiteta. To znači uspjeh i mislim kako je to model kako se treba dogovarati i raditi”, ocijenio je Bevanda.

Ugovorom o razvojnoj saradnji između BiH i Švedske osigurava se da će BiH na godišnjem nivou za realizaciju projekata u određenim oblastima dobivati 15 miliona eura.