Živković za N1: Zakon je trebao biti radikalniji

Vijesti 30. jul 201510:40 > 10:50
N1

Povodom sjednice Parlamenta FBiH i protesta Sindikata uoči usvajanja Zakona o radu gost N1 televizije bio je profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i ekonomski analitičar Matej Živković.

“Promjena odredbi koji tretiraju trajanje kolektivnih ugovora, nužna je reforma radnog zakonodavstva u cjelosti. Naš problem nije zaštita radnika, nego iznimno visoka stopa nezaposlenosti”, rekao je Živković.

On je kazao da se federalna Vlada obavezala provesti određene reforme, ne samo ovaj zakon nego i niz zakona i reformi. “Nema jednostavnih i brzih rješenja, preko noći se ne može ništa napraviti. Uvjeren sam da će Zakon o radu danas biti donesen.”

Mnogobrojne tužbe prema FBiH su u visini od milijardu do milijardu i po KM i mnoge presude su donesene, a naknade prema tim presudama platit će građani“, kazao je gost vanrednog programa N1.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu je rekao da Hrvatska i Srbija nemaju administrativno opterećenje poput BiH, pa su u boljem položaju. “Kao ekonomist se ne mogu načuditi da BiH može nositi ovakav teret finansija.”

Dodao je da BiH tranziciju nikada nije završila i te posljedice osjećamo danas. “Bezgranično trajanje kolektivnih dugova su koncepti iz prošlih režima. Danas prosječna osoba u svijetu će tri radna mjesta i tri profesija promijeniti tokom profesionalne karijere, a slučajevi da se na jednom mjestu provede cijeli radni vijek su prošlost.”

Zakon je donekle trebao biti i radikalniji, prema mišljenju stručnjaka iz ekonomske oblasti, rekao je Živković.

“Zakon je dinamička kategorija što znači da se može mijenjati ako ne funkcioniše, ali potrebno ga je prvo probati provesti”, kazao je ekonomski ekspert.

Profesor smatra da smo proveli reforme 2005. u ciklusu rasta bilo bi bolje, ali nažalost nismo i moramo ih provoditi danas.

Danas je slučaj da mlada osoba s 25 godina govori pet jezika, ima obrazovanje i sposobnost, ali je manje plaćena od nekoga ko ima više radnog staža i jednaku ili manju sposobnost. Poslodavcu treba dati priliku da plati više mladu osobu kako bi je zadržao i dao priliku da se još više razvije“, rekao je profesor.